Actiune in premiera de colectare a uleiului menajer

Doua asociatii din Miercurea Ciuc organizeaza, sambata, in premiera, o actiune de colectare a uleiului menajer, care a fost folosit de populatie si care, ulterior, va fi transformat in biodisel. Actiunea este derulata de asociatiile "Transilvania Vie" si "Tinutul Secuiesc Verde", in colaborare cu Primaria Miercurea Ciuc, cu sprijinul mai multor sponsori si voluntari, informeaza Agerpres.

Coordonatoarea proiectului, Julia Miklos, a declarat vineri, ca in apropierea tuturor scolilor din municipiu, dar si pe platoul din centrul orasului Miercurea Ciuc, vor fi amplasate corturi unde, intre orele 10.00-14.00, va avea loc colectarea uleiului. Acesta va fi pus in niste recipiente de plastic, oferite de o firma din Odorheiu Secuiesc, specializata in colectarea si transportul uleiului menajer.

Cantitatea de ulei colectata va ajunge la o firma din Ungaria care o va transforma in biodisel. Julia Miklos a explicat ca uleiul folosit de gospodine in bucatarie este aruncat, de cele mai multe ori, in chiuveta, gest care duce la poluarea unei cantitati de 1 milion de litri de apa, ceea ce inseamna necesarul unui om pentru 14 ani. Actiunea de la Miercurea Ciuc se doreste a fi un prim pas pentru educarea populatiei.

"Suntem constienti ca nu vom avea rezultate spectaculoase de la prima actiune, dar incet-incet oamenii pot sa se obisnuiasca sa nu mai arunce uleiul ars in chiuveta sau in WC, ci il vor pune intr-o sticla si apoi il vor aduce la centrele de colectare", a precizat Julia Miklos.De altfel, organizatorii doresc ca astfel de actiuni sa se deruleze in permanenta si spun ca, in acest fel, apele din Miercurea Ciuc vor fi mai curate.

Seful laboratorului Societatii de Gospodarire Comunala din Miercurea Ciuc, Ferencz Attila, a spus ca in apele menajere care ajung in statia de epurare a orasului continutul de grasimi si detergenti nu este foarte mare, dar este indicat ca uleiul ars, care a fost folosit in bucatarie, sa nu fie aruncat in chiuveta pentru ca el se lipeste pe conducte, rancezeste si poate duce chiar la infundarea tevilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri