Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, depășind un obiectiv anterior, dar fără a merge atât de departe pe cât cer militanții pentru mediu.
Obiectivul este menit să facă din blocul comunitar primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să plaseze UE pe o traiectorie care, dacă va fi adoptată la nivel mondial, va limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale și va evita cele mai grave efecte ale încălzirii.
După discuții care au durat până la primele ore ale dimineții de miercuri, negociatorii din Parlamentul European și din Consiliul European, care reprezintă cele 27 de guverne ale UE, au stabilit reducerea în raport cu nivelurile din 1990.
Negocierile dintre statele membre şi eurodeputaţi, aflate în impas de mai multe luni, au fost reluate marţi după-masă şi s-au prelungit până miercuri dimineaţă la ora 05:00, ceea ce înseamnă 14 ore de discuţii.
În 2019, emisiile UE erau deja cu 24% mai mici decât în 1990, în timp ce economia a crescut cu aproximativ 60%.
„Este un moment istoric pentru UE (…) Acordul ne consolidează poziţia în lume ca lider al luptei împotriva crizei climatice”, a transmis într-un comunicat Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei responsabil cu Pactul Verde european.
La rândul său, ministrul portughez al Mediului, Joao Pedro Matos Fernandes, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a salut acordul, spunând că este „un semnal puternic pentru întreaga lume” şi „un obiectiv consfinţit”.
Obiectivul de 55% înlocuiește planul anterior al blocului de a reduce emisiile cu 40% până în 2030, față de nivelurile din 1990.
Parlamentarii UE doreau să meargă mai departe, până la 60%, în timp ce liderii UE au ajuns la un acord privind 55% după discuții care au durat toată noaptea la Bruxelles, în decembrie. Greenpeace a declarat că reducerea ar trebui să fie de 65%.