Aciditatea crescuta a oceanelor ameninta vietuitoarele marine

Dioxidul de carbon produs de activitatile umane a crescut atat de mult nivelul de aciditate al oceanelor incat distruge cochiliile si scheletele stelelor de mare, coralilor, scoicilor si celorlalte vietuitoare marine, informeaza Reuters.

Cercetatorii marini stiau ca aciditatea oceanelor era prezenta in apele adanci, departe de tarm. Ei considera de-a dreptul uimitor aparitia acestui fenomen in Nordul Pacificului American, de la Mexic pana in Canada.

„Asta inseamna ca aciditatea oceanelor poate avea un impact serios asupra vietii marine de pe platform noastra continentala chiar acum, chiar astazi”, a declarat Richard Feely de la Administratia Americana pentru Oceane si Atmosfera.

Un numar crescut de activitati umane, inclusiv respiratia, elimina gaze cu efect de sera in atmosfera. In ultimii 200 de ani insa, procesele industriale care implica arderea combustibililor fosili au crescut foarte mult aceste emisii.

Oceanele au absorbit 525 miliarde de tone de astfel de substante in ultimele doua secole, o treime din dioxidul de carbon produs de activitatile umane in ultima perioada.

Absorbtia zilnica de 22 milioane de tone a schimbat chimia si biologia oceanelor. Aciditatea ridicata duce la imposibilitatea dezvoltarii calciului necesar pentru carcase si schelete, avertizeaza cercetatorii.

Aceasta schimbare a fost vizibila in ultimele trei decade. Apele acide se apropie de platforma continentala din cauza schimbarii modului in care apele reci ajung la suprafata primavara si vara.

Apele incarcate de carbon din apropierea coastei vestice a SUA au avut nevoie de 50 de ani pentru a ajunge aici. Procesul natural numit respiratia oceanelor nu poate explica nivelul crescut de dioxid de carbon care a dus la aciditatea apei, in schimb dioxidul de carbon generat de activitatile umane poate face acest lucru.

„Chiar daca am opri imediat rata cresterii dioxidului de carbon din atmosfera, aciditatea acestor ape tot ar continua sa creasca in urmatorii 50 de ani”, a declarat Burke Hlaes, professor de oceanografie chimica la Universitatea de Stat din Oregon.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri