Aceste nouă trăsături relevă modul în care pădurile sunt controlate de climă

În loc de tensiune arterială, temperatură și ritm cardiac, semnele vitale pentru o pădure sunt captate în trăsături cheie, cum ar fi cantitatea de azot din frunzele unui copac, suprafața frunzei sau densitatea lemnului.

Aceste „trăsături funcționale” pot influența modul în care cresc copacii și, prin urmare, modul în care pădurile răspund la schimbările climatice. În timp ce cercetătorii au început să încerce să studieze aceste modele în ultimele decenii, datele incomplete au făcut dificilă înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu anumite trăsături în mod semnificativ, mai ales când e vorba de studiul copacilor individuali dintr-o pădure.

Pentru a ajuta la completarea acestui important decalaj de cunoștințe, Daniel J. Wieczynski și profesorul universitar de la Santa Fe, Van M. Savage, ambii ecologi de la Universitatea California-Los Angeles și colaboratorii lor, au decis să analizeze datele existente din studiile despre trăsăturile pădurilor ce ar putea să dezvăluie informaţii despre aceste schimburi la scară globală.

„Una dintre provocări este că avem nevoie de o mulțime de date pentru a măsura cu exactitate diversitatea funcțională”, spune Wieczynski. „Prin urmare, ideea noastră a fost să luăm datele pe care le avem la dispoziție din baze de date și să le combinăm cu datele colectate la nivel local, precum și date despre abundența speciilor, să spunem ceva despre relațiile climatice-biodiversitate pe care nu le-am putut spune înainte”.

Echipa, care l-a inclus, de asemenea, şi pe profesorul extern al Institutului Santa Fe, Brian Enquist, de la Universitatea din Arizona, a strâns date din 421 de comunități de copaci din întreaga lume, incluzând informații de la 55.983 de arbori individuali provenind de la 2.701 specii.  Oamenii de ştiinţă au examinat o gamă de „trăsături funcționale” care influenţează creșterea individuală, cum ar fi înălțimea plantei, densitatea lemnului, suprafața frunzei și cantitatea de carbon, azot și fosfor dintr-o frunză. Pentru a determina condițiile climatice în care trăiesc aceste comunități de copaci, au analizat, de asemenea, temperatura, precipitațiile, viteza vântului și presiunea vaporilor în fiecare.

Despăduririle din Amazon vor fi monitorizare prin satelit

Studiul este unul dintre primele care examinează modul în care clima influențează trăsăturile funcționale în păduri la nivel global şi a găsit dovezi ale schimbărilor majore ale acestor trăsături, care ar putea afecta productivitatea și compoziția pădurilor și chiar modul în care sunt distribuite pădurile în întreaga lume.

Totodată, au descoperit că clima afectează nouă trăsături diferite în multe moduri: de exemplu, au descoperit că suprafața frunzei este cea mai afectată de presiunea vaporilor și de temperatura, în timp ce înălțimea este în primul rând afectată de variabilitatea temperaturii. Spre surprinderea autorilor, în special doi factori climatici au avut un efect exagerat asupra diversității: variabilitatea temperaturii – nu doar temperatura medie – și presiunea de vapori. Ei au găsit, de asemenea, dovezi că pădurile își schimbă în prezent trăsăturile ca răspuns la încălzirea globală.

Wieczynski și Savage speră că munca lor ar putea contribui la îmbunătățirea acurateței modelelor de calcul care încearcă să prezică modul în care pădurile vor răspunde la schimbările climatice în viitor.

„Cred că aceste rezultate vor fi utile pentru a determina efectele schimbărilor climatice asupra sistemelor ecologice”, spune Savage.

Obiceiurile alimentare actuale vor duce la distrugerea pădurilor și schimbări climatice catastrofale

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri