Romania Slow Travel, un proiect despre călătorii fără grabă

O familie a testat călătoriile fără grabă, „slow travel” – așa cum mai sunt ele cunoscute, în trei județe din România. În șase săptămâni, doi adulți și un copil au explorat zone mai puțin cunoscute din Prahova, Brașov și Dâmbovița. „Noi credem că locurile merită înțelese în profunzime, nu doar «cucerite», «bifate» și «colonizate»”.

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

Miruna scrie pe blogul Kinder Trips despre călătoriile pe care le face alături de partenerul său, Silviu, și de fetița lor, Noria, în vârstă de trei ani. Își învăță cititorii să-și organizeze singuri excursiile, dă idei de destinații ecoturistice, povestește despre experiențele culinare și culturale. Amândoi spun că încearcă să fie cât mai mult călători și cât mai puțin turiști.

„Ne dorim ca lumea să ajungă să aibă o altă înțelegere asupra turismului. Axată pe descoperirea tihnită a locurilor, pe interacțiunea cu comunitățile locale, pe respect față de mediu și natură, pe sustenabilitate. Să își încetinească măcar puțin goana și bifarea de noi destinații. Noi credem că locurile merită înțelese în profunzime, nu doar «cucerite», «bifate» și «colonizate»”, a spus Miruna pentru Green Report.

Își propun ca prin blogul lor să conecteze mai mult românii cu țara lor, să le arate că România are mult potențial turistic, de aceea alocă, în fiecare an, o bună parte din vară descoperirii ei. Călătoresc dintotdeauna fără grabă, cu respect față de natură și biodiversitate, se axează pe experiențe, și nu pe bifat obiective turistice, dau importanță localnicilor, poveștilor acestora și alimentelor pe care le vând. Practicau, fără să știe, ceea ce astăzi se numește „slow travel”.

„Ne-am familiarizat cu acest termen (și cu altele) la destul de mult timp după ce experimentasem astfel de practici. Nu-i bai, mă interesează mai degrabă substanța lucrurilor și consistența practicilor, nu alinierea superficială cu trenduri și curente. Dacă practicile noastre au și un nume, cu atât mai bine, e mai ușor să le comunici și să le promovezi în rândurile publicului, sub un concept unitar, care să fie rapid înțeles”, a mai spus aceasta.

proalpin.ro

Cum e să călătorești fără grabă în România

Astfel, în vara lui 2018 au implementat, din fonduri proprii, o ediție-pilot a proiectului Romania Slow Travel. Timp de o lună și jumătate au stat în trei județe, câte două săptămâni în fiecare, și au străbătut la pas zone mai puțin explorate, iar Miruna a documentat pe blogul lor experiența. Au vrut să vadă cum este să călătorești cu familia, pe un termen mai lung, și să muncești digital, în același timp, căci un astfel de stil de viață face parte din planurile de viitor ale celor trei.

Pentru că știau deja că li se potrivesc călătoriile pe termen mai lung, în vara lui 2018 au explorat cele trei județe fără să mai treacă deloc pe acasă, la București. Au mers mai întâi în Prahova, apoi în Brașov și Dâmbovița. Apoi au mai apărut încă două săptămâni, care nu erau în plan, la 2 Mai.

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

„Baza” din județul Prahova a fost într-o căbănuță a unei cunoștințe, în Comarnic, de unde au explorat locuri mai puțin știute din județ, cum ar fi pădurea virgină Glodeasa.

„Am descoperit că, dincolo de casele prăfuite de la șoseaua principală, pe unde trece lumea în goană spre localități mai populare de la Valea Prahovei, Comarnic este un loc liniștit, cu multe obiective de explorat în vecinătate, cu dealuri înverzite și pajiști cu flori”, a mai spus Miruna.

În meniul din fiecare zi au avut „cașcavea”, o brânză locală, și un soi de vișine foarte dulci și zemoase, care se găsesc în zonă.

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

În Brașov au stat câteva zile în Zărnești, într-o pensiune ecoturistică ce le-a sprijinit proiectul, apoi „peste deal” la Șirnea, la o gazdă din sat unde se cazează de patru ani. Au explorat pe îndelete zonele ecoturistice Zărnești – Piatra Craiului și Poarta Carpaților și s-au bucurat de produsele locului: brânzeturi, păstrăv, mezeluri, carne, lapte, ouă, zacuscă și legume.

Apoi au explorat județul Dâmbovița pornind de la bunicii Noriei, unde și-au stabilit tabăra, și au fost uimiți să descopere locuri noi, deși credeau că știu destul de bine zona. În nordul județului au vizitat cătunul Muscel,  o localitate așezată pe dealuri subcarpatice unde Miruna aproximează că mai trăiesc 20 de familii. Satul e atât de izolat, încât mulți bătrânii n-au mai coborât în localitatea de la bază de ani buni.

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

Noria, fetița cuplului, spune despre ea că este o exploratoare, iar atunci când fac plimbări în natură face construcții din bețe și pietre, se joacă cu frunze sau furnici, sau își imaginează scenete cu spiriduși. E atașată de natură și atentă la detalii, spune mama ei.

„Am avut o întâmplare hazlie, de curând. Umblam hai hui cu mașina pe niște dealuri frumoase din nordul județului Dâmbovița. Fetița noastră dormea, iar când am parcat ca să ieșim puțin la aer, s-a trezit. Am plecat mai departe, crezând că adoarme la loc, cum face de obicei. Dar nu a adormit, iar când am ajuns la bunici a început să plângă, că voia să «exploreze și ea câmpul acela frumos» (așa s-a exprimat), pe care îl observase doar pe geamul mașinii. I-am promis că ne vom întoarce a doua zi. Însă noi, părinți «șmecheri», ne-am oprit pe alt deal, care era mai în drumul nostru spre București, ca să nu mai ocolim. Eram destul de siguri că nu va observa diferența. A observat-o, din prima! Ne-a taxat că am dus-o pe alt deal, nu cel pe care îl dorea ea. În cele câteva secunde de privit pe geam, la primul deal, înregistrase informații legate de sol (că era mai roșiatic), de faptul că erau tufe cu niște bobițe roșii și de aspectul general al peisajului”, a povestit Miruna.

Cei trei vor să reia proiectul în vara lui 2019, când își propun să exploreze și alte județe.

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

Recomandări Kinder Trips după proiectul Romania Slow Travel

După cele șase săptămâni de plimbat prin cele trei județe, bloggerii de la Kinder Trips au câteva recomandări de locuri care merită vizitate.

Zărnești – Piatra Craiului:

  • Cheile Zărneștilor
  • Plaiul Foii
  • Centrul de vizitare al Parcului Național Piatra Craiului
  • Rezervația de urși „Liberty”

Padina – Peștera:

  • Lacul și cabana Bolboci
  • Peștera Ialomiței și mănăstirea Peștera

În jurul localității Comarnic:

  • Parcul Brâncoveanu din localitatea Breaza
  • Localitatea Secărie
  • Valea Doftanei
  • Muzeul Cinegetic

Romania Slow Travel, călătorii fără grabă

Fotografii: Kinder Trips

spot_img

Ultimele știri