Absolventii de arhitectura sau stiinte economice isi gasesc mai repede un loc de munca decat cei de la stiintele naturii si silvicultura, a caror intrare pe piata muncii este mai lenta, arata un studiu realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), preluat de Mediafax.
Statistica a fost realizata in cadrul proiectului european DOCIS – Dezvoltarea unui sistem operational al Calificarilor din invatamantul superior din Romania.
Studiul vizeaza integrarea in munca a noilor absolventi de invatamant superior.
Exista domenii in care absolventii isi gasesc un loc de munca, in medie, dupa o luna si jumatate, cum ar fi cei de la arhitectura, si dupa mai bine de doua luni cei de la stiintele economice.
Absolventii de la stiinte sociale si politice, stiinte ingineresti, stiinte umaniste, educatie fizica si sport au nevoie in medie de trei luni si jumatate pana isi gasesc un serviciu, iar cei din domeniul sanatatii au nevoie de patru luni.
Tinerii care au absolvit domeniul arte isi cauta, in medie, aproximativ patru luni un loc de munca, iar cei de la medicina veterinara si drept, putin peste patru luni.
Licentiatii in stiinte exacte isi cauta primul loc de munca mai bine de cinci luni, cei de la stiinte agricole si silvice peste sase luni, iar cei de la stiinte ale naturii aproape sapte luni, potrivit studiului.
Cercetarile au fost facute pe un lot de 5.576 de noi absolventi si 4.000 de angajatori, selectati din liste ale firmelor din Romania.
Foto: www.physorg.com/
Citeste si:
Baconschi: Trebuie eliminate diferentele dintre subventiile acordate fermierilor din tarile UE