Fundatia Orange Romania a desemnat 9 proiecte castigatoare, in urma concursului „Lumea prin culoare si sunet”, lansat in decembrie 2012, sponsorizarea initiala de 300.000 euro fiind suplimentata cu inca 50.000 euro. Proiectele vor fi implementate in perioada aprilie 2013 – iunie 2014.
Consiliul Director a selectat proiecte prezentate de institutii neguvernamentale ce urmeaza sa se deruleze, in acest an, in 7 muzee, 6 universitati, 2 biblioteci, 2 gradinite speciale si 4 spitale. Astfel, vom putea sprijini persoanele cu dizabilitati de vedere, de auz si de vorbire de toate varstele si de pe intregul teritoriu al Romaniei”, a spus Dana Deac, presedintele Consiliului Director al Fundatiei Orange.
Concursul a atras 110 proiecte prezentate de asociatii sau fundatii, institutii educationale, institutii medicale si institutii culturale din toata tara.
Criteriile de evaluare au fost: caracterul inovator, componenta digitala, relevanta, durabilitatea (rezultate concrete si sustenabilitate), impactul (numar de beneficiari), contributia (financiara sau in natura) din partea candidatilor precum si posibilitatea de implicare a voluntarilor. Fundatia Orange va oferi proiectelor castigatoare granturi cu valoarea cuprinsa intre 10.000 si 50.000 de euro”, a explicat Amalia Fodor, directorul executiv al Fundatiei Orange.
Tintele principale vizate de catre Fundatia Orange sunt detectarea si tratamentul precoce al deficientelor de auz in incercarea de a limita consecintele dizabilitatilor respective, integrarea persoanelor cu deficiente de vaz, de vorbire si de auz in comunitate, prin facilitarea accesului acestora la educatie, la cultura si la sanatate.
Fundatia Orange sustine proiecte de filantropie in 30 de tari din Europa, Asia, Africa si Orientul Mijlociu. Ca strategie, in Romania, activitatile filantropice vor fi dirijate cu precadere in beneficiul persoanelor cu dizabilitati senzoriale, respectiv al celor cu deficiente de vedere, de vorbire si de auz. Aceste activitati se axeaza pe sanatate prin screeningul in maternitati, pe formare educationala si vocationala, precum si pe cultura, permitand celor care nu vad sau nu aud sa se bucure pe deplin de o expozitie la muzeu, de cartile din biblioteci si chiar de un film la cinema”, a spus Christine Albanel, Director Executiv-Evenimente, Parteneriate Culturale si Institutionale si Solidaritate in cadrul Grupului France Telecom-Orange.
Mediul, inconjurator o prioritate pentru Orange Romania
Orange Romania desfasoara inclusiv proiecte menite sa-i determine pe clientii companiei de telefonie mobila sa devina mai responsabili fata de mediu.
Protejarea mediului inconjurator este o prioritate a companiei Orange Romania. Eticheta ecologica, factura electronica, sistemul de reciclare a telefoanelor sunt doar cateva dintre initiativele prin care dorim sa ne convingem clientii sa devina mai responsabili fata de mediu. De asemenea, reducerea emisiilor de CO2, cat si reducerea consumului de energie raman obiective deosebit de importante pentru Orange Romania”, a spus Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.
In urma aplicarii sistemului de etichetare eco, lansat in urma cu 3 ani, majoritatea telefoanelor din portofoliul Orange au, in prezent, eticheta ecologica.
Descrierea proiectelor
- Proiectul Asociatiei pentru Dezvoltare Urbana, „Simte arta in 6 muzee”, consta in imbunatatirea accesului persoanelor cu dizabilitati senzoriale in sase muzee la nivel national, atat prin adaptarea spatiilor muzeelor cu echipamente corespunzatoare si reproduceri ale exponatelor, cat si prin organizarea de vizite si de ateliere gratuite pentru adulti si copii. (229,020 RON)
- Muzeul National de Arta al Romaniei cu proiectul „ART Touch” isi propune sa accesibilizeze muzeul prin dotarea cu instrumente si aplicatiimultimedia sau de realitate augmentata. De asemenea, se vor organiza ateliere cuspecialisti de talie internationala ce vor implica direct publicul cu dizabilitati pentru identificarea de noi metode participative. (216,769 RON)
- Biblioteca Nationala a Romaniei cu proiectul „DReam” (Digital Resources – easy to access and manage). Proiectul urmareste infiintarea unui centru de informare si documentare dotat corespunzator, care va asigura accesul la informatie persoanelor cu deficiente de vedere. (86,470 RON)
- Fundatia Cartea Calatoare cu proiectul „Cursuri accesibile pentru studentii nevazatori” care are ca scop crearea a sase centre de accesibilizare a cursurilor pentru studenti cu deficiente de vedere din cinci universitati la nivel national. Echipamentele si softurile asistive care vor dota cele sase centre, serviciile oferite de acestea precum si asistarea directa a 20 de studenti nevazatori cu echipamente si softuri care sa-i ajute in procesul de instruire vor contribui la cresterea sanselor de integrare pe piata muncii. (203,880 RON)
- Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca cu proiectul „HEAR-RING”. Scopul proiectului este pe de o parte, detectarea si tratamentul precoce al deficientelor de auz la nou-nascuti in spitale din Cluj-Napoca si Baia-Mare, iar pe de alta parte, reabilitarea auditiv-verbala pentru copiii cu implant cohlear din Zalau, Cluj-Napoca si Baia-Mare in vederea integrarii in comunitate. (203,100 RON)
- Asociatia Audiosofia cu proiectul „Sunetele viitorului” al carui scop este stimularea incluziunii sociale a copiilor cu deficiente de auz, prin realizarea in cadrul spitalului de copii Marie Curie din Bucuresti a unui centru de testare audiologica pentru diagnosticarea si interventia medicala timpurie (inca din primii ani de viata) si reabilitarea auditiv – verbala a copiilor implantati cohlear sau protezati auditiv. (184,500 RON)
- Gradinita Speciala pentru Hipoacuzici nr. 65 din Bucuresti cu proiectul „Atelierul Fantastic”. Finantarea obtinuta va ajuta la amenajarea camerei de stimulare polisenzoriala Snoezellen si la dotarea cu tehnologie interactiva si 3D, in vederea reabilitarii a aproximativ 200 de copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani cu deficiente senzoriale. (43,560 RON)
- Institutul Francez din Romania cu proiectul “Favorizarea accesului la IFR a persoanelor cu handicap senzorial” care urmareste deschiderea activitatilor Institutului Francez din Romania, cuprinzand cele 4 centre regionale (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi) si cinematograful Elvira Popescu, persoanelor cu deficiente vizuale si auditive, prin dotarea cu echipamente tehnologice adaptate.( 99,300 RON)
- Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Auz „Kozmutza Flóra” cu proiectul „Scenarii de invatare bazate pe Tablete PC” al carui scop este proiectarea materialelor didactice interactive care integreaza tabletele PC in activitatile educationale ale copiilor deficienti de auz din Romania. (88, 370RON).