8 din 10 români consideră că schimbările climatice afectează negativ România

Românii sunt din ce în ce mai preocupați de efectul schimbărilor climatice asupra țării, astfel că potrivit Eurobarometrului, 36% dintre români sunt preocupați de schimbările climatice. De asemenea, potrivit unui studiu recent, aproximativ 86% dintre români consideră că schimbările climatice se datorează în special activităților umane.

Conform Eurobarometrului, mai bine de o treime dintre români este preocupată de schimbările climatice, în vreme ce un sfert sunt îngrijorați de episoadele frecvente de inundații sau secete. Cercetările recente vin în susținerea acestor preocupări – conform ANM, România urmează tendințele globale, înregistrând o triplare a numărului dezastrelor naturale, stabilind temperaturi record și fenomene extreme, precum valuri de căldură sau inundații.

„Luna Iunie 2018 a fost, la nivelul României cu 1,7 C mai caldă decât media lunilor Iunie din intervalul de referință 1961-1990. La precipitații, la nivelul României, a fost depășită media valorilor lunare de precipitații pentru lunile Iunie din intervalul 1981-2010 cu peste 74%”, anunța Roxana Bojariu, director al Departamentului de Climatologie din cadrul ANM.

Conform unui studiu recent1 aproximativ 86% dintre români cred că schimbările climatice se datorează în special activităților umane, 81% considerând că România este afectată negativ în mare măsură, iar efectele cel mai frecvent menționate ca urmare a schimbarilor climatice sunt creșterea frecvenței fenomenelor meteo extreme, accentuarea extremelor meteorologice, dar și cresterea temperaturilor medii anuale.

Secretarul general al ONU: Au mai rămas doi ani în care putem acţiona pentru combaterea schimbărilor climatice

Una dintre industriile pentru care schimbările reprezintă o provocare este cea energetică, în România regăsindu-se numeroși jucători importanți pe piața energiei. Însă, în ceea ce privește utilizarea energiilor alternative în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, doar 38% dintre respondenții studiului consideră că ele reprezintă o prioritate pentru indivizi și pentru țară, iar 30% le consideră o prioritate doar pentru indivizi, nu și pentru țară. Astfel, cu excepția energiei hidroelectrice, celelalte forme de energie alternativă (solară, eoliană, geotermală, energia valurilor și mareelor) sunt considerate măsuri implementate în mică măsură.

De asemenea, agricultura este o altă ramură dependentă de aceste evoluții ale climei.

„Schimbările climatice vin cu provocări noi pentru fermierii din întreaga lume, creând scenarii care pot fi greu de anticipat sau de controlat în timpul unui sezon agricol. Cu ajutorul soluțiilor oferite de știință, fermierii pot face față instabilității meteorologice, reușind să producă hrană mai multă și mai nutritivă, utilizând în mod eficient resursele naturale, cum ar fi apa și solul. Fiecare tip de agricultură are beneficiile sale, iar fermierii pot alege ceea ce se potrivește cel mai bine fermelor pe care le coordonează. “ a declarat Mihaela Vasile, Președinte al Consiliului Director al Asociatiei Agrobiotechrom.

Majoritatea românilor chestionați consideră că sunt foarte puțin informați în ceea ce privește schimbările climatice și propunerile de soluții pentru a le combate. Pentru ei, organizațiile non-guvernamentale sunt cele mai active în găsirea soluțiilor, urmate de către autoritățile naționale și sectorul privat. Primul pas către implicarea activă și soluțiile eficiente este informarea corectă.

Studiu a fost efectuat online, în septembrie 2018, pe platforma ivox.ro, 850 respondenți, cu vârsta peste 18 ani, la cererea ASUR.

O hartă interactivă a schimbărilor climatice arată cu cât se va încălzi lumea până în 2050

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri