In perioada 2-6 iunie 2008 a avut loc, la Sofia, in Bulgaria a 76-a Reuniune Anuala a Comisiei Internationale a Marilor Baraje (ICOLD). Aceasta Comisie reprezinta cel mai inalt for stiintific mondial al profesionistilor implicati in proiectarea, construirea si exploatarea de baraje. ICOLD are, in prezent, 88 de tari membre, Romania numarandu-se printre membrii fondatori ai organizatiei create in urma cu opt decenii la Paris
Text de Madalin Mihailovici
Actuala reuniune anuala a cuprins toate elementele traditionale ale acestor intalniri (sedintele Comitetelor tehnice, un simpozion tehnic, un tur tehnic la o serie de lucrari hidrotehnice importante si Reuniunea executiva a ICOLD), dar s-a distins printr-un program interesant si bine structurat si o organizare eficienta.
Romania este reprezentata in 6 din cele 24 de Comitete tehnice ale ICOLD prin urmatorii profesori universitari si specialisti: Comitetul pentru Metode de Calcul al Barajelor – prof. dr. ing. Adrian Popovici, Comitetul pentru Supravegherea Barajelor – ing. Dan Hu lea, Comitetul pentru Mediul Inconjurator – conf. dr. ing. Jorj Madalin Mihailovici, Comitetul pentru Baraje si Depozite de Steril – prof. dr. ing. Eugen Luca, Comitetul pentru Exploatarea, Intretinerea si Reabilitarea Barajelor – prof. dr. ing. Dan Stematiu, Comitetul pentru Baraje si Viituri – ing. Ovidiu Gabor.
In cadrul acestor comitete tehnice, care asigura forumuri pentru schimburile de cunostinte si experienta, sunt in diferite stadii de elaborare buletine tehnice care tin seama de ultimele progrese teoretice si practice inregistrate si constituie adevarate ghiduri de buna practica in diversele aspecte legate de domeniul realizarii si exploatarii barajelor.
Simpozionul din acest an a fost intitulat "Exploatarea, Reabilitarea si Evolutia Barajelor" si a cuprins trei sesiuni de comunicari stiintifice:
– Exploatarea Barajelor. Cazuri reale si probleme;
– Monitorizarea si Supravegherea Barajelor, Analiza Sigurantei;
– Reabilitarea si Modernizarea Barajelor.
Specialistii romani au participat cu patru comunicari care au fost incluse in volumul editat cu acest prilej. Doua dintre comunicari, "Eficienta lucrarilor de remediere realizate la barajul de deviere Bilciuresti" si "Punerea in siguranta a barajului Maneciu", au facut obiectul unor prezentari in plen a profesorului Dan Stematiu.
Comitetul bulgar a organizat, in continuare, un foarte instructiv tur tehnic constand in vizitarea a doua mari baraje existente si a unui al treilea baraj aflat in constructie, facand parte din amenajarea in cascada Vacha. Lucrarea in construc tie este barajul in arc cu dubla curbura Tsankov Kamak de circa 130 m inaltime ce creeaza o acumulare cu un volum total de 110 milioane metri cubi. Lucrarea este realizata de un consort iu de firme austriece.
La Reuniunea Exe cutiva, CROMB a fost reprezentat de prof. dr. ing. Radu Sarghiuta, care a fost insotit de secretarul Comitetului roman, dr. ing. Iulian Asman. Cu aceasta ocazie s-au analizat noile cereri de primire in ICOLD, au fost alesi doi noi vicepresedinti ai ICOLD, au fost discutate diverse aspecte legate de organizarea viitoarelor reuniuni ale ICOLD, au fost cooptati noi membri in Comitetele tehnice, a fost pre zentat si adoptat Raportul financiar al ICOLD pe 2007 s.a.
Din delegatia romana au mai facut parte, fiind foarte activi ca observatori in cadrul Comitetelor tehnice si in intalnirile bilaterale si multilaterale, si alti specialisti reputati cum sunt: conf. dr. ing. Altan Abdulamit, director in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, conf. dr. ing. Nicolae Dascalescu – fost secretar al Comitetului National Roman al Marilor Baraje (CROMB), ing. Octavian Mateescu, sef serviciu in cadrul Hidroelectrica, ing. Gheorghe Asanache, directorul la APASCO – firma specializata in Constructii Hidrotehnice, ing. Teodor Sacuiu, sef sectie ISPE.