73 de kilograme de uraniu au fost furate din depozitul de la Stei (Bihor) 

73 de kilograme de minereu de uraniu au disparut din depozitul de substante radioactive din Stei, judetul Bihor. Minereul continea cam 1-2 procente de uraniu pur si era pastrat in opt tevi metalice, inchise etans.

Fiecare bara continea pana la 10 kilograme de minereu.

Cilindrii cu minereu erau adapostiti intr-un buncar special de beton cu usa metalica si inchis cu lacat, informeaza Antena 3.

Disparitia barelor cu minereu a fost observata in momentul in care muncitorii se pregateau sa le scoata din depozit, pentru a fi transportate la fabrica de prelucrare de la Feldioara (judetul Brasov).

Furtul barelor a fost constatat acum sase zile, dar nu se stie deocamdata cand a avut loc furtul.

Ofiterii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Bihor si inspectorii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN) au demarat o ancheta in acest caz.

In urma cu o luna, autoritatile au decis transferul celor 12 cilindri depozitati la Stei catre uzina de prelucrare a uraniului de la Feldioara. In acest context, la data de 26 octombrie, angajatii de la Stei au intrat in depozit, pentru a pregati transferul si au descoperit ca 8 dintre cele 12 tuburi disparusera.

Seful punctului de lucru al Companiei Nationale a Uraniului, Florin Dobra, principalul responsabil pentru securitatea materialelor radioactive de la Stei, confirma ca materialul disparut reprezinta o "sursa de radiatii ionizante", dar ca insa expunerea la asemenea radiatii nu e periculoasa pentru populatie.

Impactul radiologic al celor 73 de kilograme de minereu de uraniu ar fi "nesemnificativ", iar "potentialul de contaminare radioactiva a factorilor de mediu este extrem de limitat".

Minereul devine periculos daca e scos din cilindrii de protectie

In schimb, Ioan Borza, expert in radioprotectie atestat de CNCAN, atentioneaza ca acei cilindri cu praf de uraniu pot fi, totusi, periculosi daca minereul este scos din tuburile speciale si se raspandeste in mediu.

"Persoana care a luat barele putea sa le taie, sa arunce continutul in apa sau in gradini, iar de acolo materialul radioactiv sa se raspandeasca si sa fie ingerat sau inhalat de oameni si animale", afirma Ioan Borza, citat de Mediafax.

Chiar si in cazul in cazul in care materialul radioactiv este pastrat in tuburile metalice de protectie, acesta poate deveni o sursa de iradiere permanenta, mai spune expertul. "Daca barele cu minereu de uraniu au fost folosite, de exemplu, la confectionarea unui gard sau a unei porti, persoanele care trec zilnic in acea zona pot fi iradiate permanent", a spus Borza.

Depozitul de materiale radioactive din Stei a fost infiintat inca din anii ’50. Atunci, in apropiere, la Baita Plai, functiona o mina pentru extractia de uraniu folosita de armata sovietica.

Incepand cu 1990, in orasul bihorean a fost infiintat un punct de lucru al Companiei Nationale a Uraniului.

Mihai Diac

Foto: partem.org

Citeste si:

Ne crestem productia de combustibil nuclear

Crucea – ultimul bastion al uraniului

spot_img

Ultimele știri