Deseurile muresenilor vor fi de acum administrate la standarde inalte. Acest lucru multumita unui proiect de gestionare integrata a deseurilor din Mures, in valoare de aproape 54 milioane de euro care a fost semnat vineri in prezenta ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Din valoarea totala a proiectului, de 53,7 milioane de euro, aproximativ 31,5 milioane de euro reprezinta finantarea europeana nerambursabila, din fonduri structurale, umand ca peste sapte milioane de euro sa vina de la bugetul national, iar peste 15 milioane de euro sa fie acoperite de Consiliul Judetean Mures.
"Este, pana acum, ca si valoare, cel mai mare proiect semnat, de peste 50 de milioane de euro, care va rezolva aproape integral problema deseurilor in judetul Mures. Din pacate, trebuie s-o spunem, in momentul actual functioneaza ilegal doua gropi de depunere de deseuri, la Targu Mures si la Reghin, deci va fi o perioada foarte densa, in care trebuie sa se inchida cinci gropi de deseuri, trebuie sa se finalizeze aceasta lucrare, pana in 2013, si tine de managementul Asociatiei de Dezvoltare, de cei care se vor implica in licitatii si in derularea proiectului sa fie totul in regula", a spus Borbely.
Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean Mures, proiectul gestionarii deseurilor din Mures in sistem integrat ar putea incepe in toamna acestui an, existand termene de implementare pentru diversele investitii pe care le presupune si un termen de finalizare, anul 2013.
Documentatia transmisa in cursul lunii martie la Comisia Europeana a primit, recent, decizia de aprobare a finantarii. Dupa semnarea contractului de finantare urmeaza procedurile de licitatie pentru echipamente, recipiente de colectari si lucrari, iar din toamna ar putea incepe lucrarile.
Toate depozitele neconforme de gunoi din judetul Mures a trebuit sa fie inchise sau sa isi sisteze activitatea in 2009, iar singurul depozit ecologic din judet, de la Sighisoara, nu are o capacitate suficienta ca sa preia toate deseurile din Mures.