Doar cinci state controlează 70% din ultimele zone sălbatice ale lumii, conform unui nou studiu care atrage atenția asupra nevoii unor măsuri urgente la nivel global pentru a le proteja.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland (UQ) și Societatea de Conservare a Vieții Sălbatice (WCS) au creat în premieră o hartă globală care dezvăluie ce țări sunt responsabile pentru zonele sălbatice ale lumii.
Conform studiului, Australia, SUA, Brazilia, Rusia și Canada sunt cele cinci țări care dețin marea majoritate a ultimelor spații naturale ale lumii. Datele exclud zone sălbatice din Antarctica și regiuni marine care nu se află în limitele granițelor naționale.
În 2016, echipa de cercetători a cartografiat ultimele spații nturale ale lumii, iar în 2018 au examinat care zone ale oceanelor lumii au rămas neafectate de activitatea umană. Ei au descoperit că peste 77% din terenurile lumii (excluzând Antarctica) și 87% dintre oceanele lumii au fost modificate de oameni.
Cercetătorii spun că ultimele zone sălbatice ale lumii pot fi protejate doar dacă sunt recunoscute într-un cadru politic internațional. Ei cer stabilirea unui obiectiv internațional care protejează 100% din ecosistemele intacte rămase în lume.
„Un obiectiv de 100% este realizabil. Tot ce trebuie să facă națiunile este să împiedice industria să ajungă în acele locuri.”, a declarat James Watson, autor principal al studiului.
El a explicat pentru The Guardian că cele cinci țări responsabile trebuie să ia măsuri pentru a proteja zonele sălbatice prin legislație sau prin acordarea de stimulente către companiile care nu distrug natura.
La sfârșitul acestei săptămâni va începe Convenția pentru Diversitate Biologică, care va avea loc în Sharm El-Sheikh, Egipt, și va reuni statele semnatare pentru a crea un plan dedicat protecției biodiversității pe termen lung.
Cristiana Pașca Palmer, secretar executiv al Convenției pentru Diversitate Biologică, a declarat recent că lumea are la dispoziție doi ani pentru a asigura un nou tratat de protecție a naturii, sau umanitatea ar putea fi prima specie care își documentează propria extincție. Un raport major realizat de WWF arăta că 60% din fauna sălbatică a lumii a dispărut în ultimii 44 de ani din cauza activității umane.