5 iunie, Ziua Mondială a Mediului

În fiecare an, la 5 iunie este marcată Ziua mondială a mediului înconjurător, sub coordonarea Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Tema din 2024 a Zilei mondiale a mediului înconjurător este ”Land restoration, desertification and drought resilience” – Restaurarea terenurilor, deşertificarea şi rezistenţa la secetă. Restaurarea terenurilor este un pilon-cheie al ”Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor” (2021-2030), un strigăt de ajutor pentru protecţia şi revigorarea ecosistemelor din întreaga lume, lucru esenţial pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În 2024, Ziua mondială a mediului înconjurător este găzduită de Regatul Arabiei Saudite. Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită în câte o ţară de pe mapamond, prin evenimente dedicate marcării acesteia, iar în 2023 a fost găzduită de Côte d’Ivoire.

”Sărbătorim astăzi dragostea și respectul nostru pentru Pământ. Această Zi Mondială a Mediului trebuie să ne reamintească tuturor că fiecare alegere pe care o facem trebuie să aibă în vedere protecția și îmbogățirea mediului înconjurător. Să acționăm cu grijă și responsabilitate! Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să conștientizăm că nu e prea târziu să schimbăm modul în care consumăm şi ne comportăm față de natură, să încercăm să reducem la maximum impactul pe care activitățile și gesturile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business «verzi», iar fermierii şi producătorii mijloace de producţie mai sustenabile. Pământul susține viața pe Pământ. Spațiile naturale precum pădurile, terenurile agricole, savanele, turbării și munții, ne oferă hrana, apa și materiile prime de care avem nevoie pentru a supraviețui”, este mesajul transmis de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Acesta se întreabă ce facem cu cele peste 2 miliarde de hectare care sunt degradate, afectând peste 3 miliarde de oameni.

”Ce facem cu ecosistemele vitale și nenumăratele specii care sunt amenințate? În fața secetelor tot mai severe și prelungite, a furtunilor de nisip, a temperaturilor în creștere, este esențial să găsim modalități de a împiedica pământul să devină deșert, sursele de apă dulce să se evapore și solul fertil să se transforme în praf. Avem obligaţia de a investi în protejarea şi refacerea ecosistemelor. Poate nu e întâmplător că sărbătorim azi și Ziua învățătorului. Școala are rolul de a educa, de a pregăti viitori adulţi activi, responsabili cu mediul înconjurător şi implicaţi în acţiuni pentru binele Planetei. Educația pentru mediu este o provocare care presupune solidaritate, empatie și responsabilitate. Este un țel pe care merită să ni-l asumăm și să-l urmărim prin tot ceea ce facem, în casele, birourile, în școlile și comunitățile noastre. Vă felicit pe toți cei care sărbătoriți Ziua Mondială a Mediului prin acțiuni în teren, dar mai ales pe cei pentru care Ziua Mediului este în fiecare zi!”, spune ministrul Mircea Fechet.

Desfăşurată an de an începând din 1973, Ziua mondială a mediului înconjurător reprezintă principalul mijloc al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru încurajarea conştientizării şi acţiunilor pentru mediu la nivel mondial. Această zi a devenit şi o platformă pentru promovarea progresului cu privire la dimensiunile de mediu ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În 2021, data de 5 iunie a marcat şi lansarea oficială a „Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor”, un impuls menit să oprească şi să inverseze declinul lumii naturale. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat perioada 2021-2030 Deceniul Naţiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor, care urmăreşte extinderea refacerii ecosistemelor degradate şi distruse, ca măsură dovedită de combatere a crizei climatice şi de îmbunătăţire a securităţii alimentare, a aprovizionării cu apă şi biodiversităţii.

Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor este un semnal de alarmă la nivel global pentru vindecarea planetei și îşi propune să prevină, să oprească şi să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent şi în fiecare ocean. Acest lucru poate ajuta la eliminarea sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, poate preveni o extincţie în masă, şi va avea succes numai dacă toată lumea se va implica în acest sens.

UNEP reprezintă autoritatea de mediu la nivel mondial care stabileşte agenda globală de mediu şi promovează implementarea coerentă a dimensiunii de mediu a Dezvoltării Durabile în cadrul sistemului ONU. Misiunea UNEP este să ofere o direcţie şi să încurajeze parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea naţiunilor şi popoarelor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare.

spot_img

Ultimele știri