353 de milioane de euro se duc pe apa Dambovitei

Ministerul Mediului si Padurilor si Primaria Municipiului Bucuresti au semnat joi un acord pentru demararea unui proiect in valoare de 353 de milioane de euro. Proiectul are ca scop continuarea lucrarilor de reabilitare a albiei raului Dambovita, intre Lacul Morii si statia de epurare de la Glina.

Lucrarile se vor derula in doua etape. Prima dintre acestea se va finaliza in anul 2014 si va costa 258 de milioane de euro. A doua etapa, prevazuta pentru perioada 2014 – 2020, va costa 95 de milioane de euro.

Fondurile vor fi alocate prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.

“Banii exista. Speram ca pana la 30 septembrie sa trimitem la Bruxelles cererea de finantare. Aceasta este procedura prin care se disponibilizeaza banii necesari lucrarilor”, a explicat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Denumirea oficiala a proiectului este “Punerea in siguranta a lucrarilor hidrotehnice pe raul Dambovita, aval acumulare Lacul Morii – Nodul Hidrotehnic Tanganu”.

Principalele lucrari se vor executa asupra cuvei superioare a raului Dambovita, aflata in administrarea ANAR (Administratia Nationala Apele Romane). Din acest motiv, ANAR este cea de-a treia institutie implicata in proiect, alaturi de Ministerul Mediului si de Primaria Capitalei.

Bucurestenii vor plati mai putin pentru apa

Unul dintre obictivele lucrarilor va fi reducerea infiltratiilor de apa pluviala in caseta colectoare de sub Dambovita, caseta care transporta apa uzata din Bucuresti spre statia de epurare de la Glina. Efectul va fi reducerea cantitatii de apa care trebuie epurata. In consecinta, bucurestenii vor avea de platit o taxa mai redusa catre compania Apa Nova, care administreaza caseta colectoare si statia de epurare. De altfel, primele informatii despre situatia albiei raului Dambovita si a casetei colectoare au fost obtinute de compania Apa Nova si transmise ulterior catre Primaria Capitalei.

“Acum un an si jumatate, cand am primit constatarile de la Apa Nova, nici nu stiam in ce parte s-o luam”, a recunoscut primarul general Sorin Oprescu. El a multumit, in acest context, ministrului Rovana Plumb, pentru “deschiderea totala” demonstrata in vederea realizarii acestor obiective.

Dupa finalizarea lucrarilor incluse in acordul de astazi, “canalul principal colector si canalele adiacente vor putea functiona la intreaga capacitate”, a promis ministrul Mediului.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Apa curata, pana in anul 2018

Apele – otravite de gunoaie si de minerit

Costurile privind operarea statiei de epurare Glina se ridica la peste 27 milioane euro anual
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri