Costurile privind operarea statiei de epurare Glina se ridica la peste 27 milioane euro anual

Costurile privind operarea statiei de epurare a apelor uzate a municipiului Bucuresti (SEAU Glina) se ridica la peste 27 milioane euro anual, potrivit reprezentantilor Apa Nova, operatorul instalatiei.

Astfel, din suma totala, 51% reprezinta costuri pentru evacuare/tratare namol, 22% costuri administrative si resurse umane, 14% costuri de mentenanta, 12% produse chimice si energie electrica, 1% analize calitate. Apa Nova a reusit reducerea acestor costuri cu peste un milion de euro anual.

"Reducerea costurilor este posibila prin producerea de energie din surse proprii. Peste 50% din necesarul de energie il producem din biogaz.  Productia se ridica la 4 MWh. De asemenea, exista si o recuperare a energie hidro", a declarat, pentru Green Report, Epsica Chiru, director in cadrul companiei Apa Nova

Ajustarea tarifara pentru operarea statiei de epurare
Potrivit Apa Nova, conform Contractului de Concesiune si Memorandumului de Finantare ISPA costurile operarii SEAU Glina nu intra in obligatiile Concesionarului Apa Nova (nefiind cuprinse in Tariful Ofertat), acesta avand insa obligatia de a intretine si exploata SEAU Glina cu conditia aprobarii ajustarii de tarif.

Astfel, incepand cu data de 25 noiembrie 2011 tarifele fara TVA pentru serviciul alimentare cu apa potabila a crescut cu 0,96 lei, de la 2,61 lei/m3 la 3,57 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare tariful a crescut cu 0,21 lei, de la 0,58 lei/m3 la 0,79 lei/m3.

„Tarifele mentionate mai sus sunt avizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), respectand raportul comisiei de experti internationali ai concesiunii”, se arata in comunicatul societatii.

Gradul de suportabilitate a bucuresteanului privind factura pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare, dupa aceasta crestere a tarifelor, va fi de 3,4% din venitul mediu al unei familii.

Impactul facturii pentru serviciile de alimentare cu apa si de canalizare a scazut progresiv pe parcursul ultimilor 5 ani datorita scaderii volumelor de apa consumate si adoptarii de catre Apa Nova a unei strategii de diminuare a costurilor generale de exploatare a sistemului de alimentare cu apa si de canalizare, implementata tocmai in considerarea preluarii in operare a SEAU Glina.

Comparand noul tarif aplicat in Bucuresti cu tariful practicat de operatorii din alte orase din Romania care, de asemenea, au in operare statii de epurare, acesta continua sa fie sub tariful aplicat in marile orase –Iasi, Arad, Pitesti, etc.

Din luna iulie a acestui an, Apa Nova Bucuresti a preluat operarea (exploatarea si intretinerea) SEAU Glina cu o echipa de 106 experti.

Foto: ecomagazin.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Romania – sufocata in namolul statiilor de epurare

A fost inaugurata statia de epurare de la Glina

Garda de Mediu Bihor: Amenda record pentru deversarea de ape uzate pe un camp

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri