BP a anuntat luni ca deversarea petroliera din Golful Mexic a costat pana acum grupul 350 milioane de dolari, sugerand ca "nota de plata" a dezastrului ar putea depasi si cele mai pesimiste estimari, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Actiunile companiei au scazut cu 1,1% dupa aparitia informatiilor, in timp ce bursele europene cresc puternic datorita programului de 750 miliarde euro convenit de UE si FMI pentru stabilizarea pietelor financiare.
BP a aratat, intr-un comunicat, ca suma anuntata cuprinde costurile masurilor luate in urma deversarii, fara a oferi alte detalii. Grupul a pierdut 16% din capitalizare, adica circa 30 miliarde de dolari, dupa explozia si incendiul din 22 aprilie de pe platforma petroliera Deepwater Horizon din Golful Mexic, soldata cu 11 victime omenesti.
Prognozele analistilor privind costurile dezastrului variaza de la cateva sute de milioane de dolari la 12,5 miliarde de dolari.
Cifra anuntata luni de BP arata ca estimarile de valoare mai mica sunt ridicol de optimiste, insa pana acum nu exista indicii ca va fi depasit chiar si plafonul.
Pana la sfarsitul saptamanii trecute, BP plasa costurile dezastrului la sase milioane de dolari pe zi. "BP pare ca a inceput sa apeleze la solutii mai exotice, si probabil mai scumpe", avertizeaza analistii Bank of America Merrill Lynch. Astfel, costul final al deversarii ar putea depasi cu mult cifra de 350 miliarde de dolari anuntata luni, din moment ce putul avariat varsa cel putin 5.000 de barili de petrol pe zi in ocean, iar baltile de titei nu au atins inca tarmul.
Pana acum, pe plajele adiacente Golfului au fost gasite doar urme de petrol, costurile urmand sa creasca puternic odata ce deversarea va afecta serios tarmurile. Analistii avertizeaza ca pagubele suferite de industria piscicola si de sectorul turistic in urma dezastrului ar putea fi de ordinul catorva miliarde de dolari.
Putul petrolier afectat este detinut in proportie de 65% de BP, 25% de Anadarko Petroleum (SUA) si 10% de Mitsui Japonia. Toate cele trei companii sunt raspunzatoare in fata legii pentru costuri, proportional cu actiunile detinute.