Aproximativ 330 000 de tone de microplastice ajung în mediu înconjurător în fiecare an, potrivit unui studiu publicat de către organizația germană de cercetare Fraunhofer Society.
Cea mai mare contribuţie la cantitatea totală de microplastic – mici fragmente de plastic ce nu se descompun timp de mulţi ani şi afectează organismele şi ţesuturile care le absorb – o are industria anvelopelor, se arată în studiu.
Fragmentele de microplastic ajung în mediul înconjurător în urma uzururii anvelopelor de la mașini, inclusiv vehicule, avioane, excavatoare, utilaje și biciclete.
Studiu: particule de microplastic găsite în 93% din apa îmbuteliată de marile companii
Alți vinovați majori care contribuie la poluarea cu microplastice sunt instalațiile de tratare a apelor reziduale, avioanele și șantierele de construcții, se arată în studiu.
”Putem spune că microplasticele sunt deja prezente în toate zonele din mediul înconjurător”, a declarat Leandra Hamann, una dintre autorii cercetării.
De asemenea, un studiu de anul trecut a relevat că resturile microscopice din plastic provenite de la anvelope și haine sintetice poluează mai mult apele decât o face plasticul întreg. În plus, în țările dezvoltate, ele sunt o sursă mai mare de poluare a apelor decât deșeurile întregi din plastic.
Studiu: oamenii ar putea ingera mai mult de 100 microplastice la fiecare masă