3 miliarde euro din vânzarea certificatelor de emisii merg în sisteme energetice mai curate

UE investește aproape 3 miliarde euro din veniturile provenite din comercializarea certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece țări ale UE, prin intermediul Fondului pentru modernizare.

Uniunea Europeană a plătit 2,967 miliarde euro prin intermediul Fondului pentru modernizare în vederea sprijinirii a 39 de proiecte energetice în zece state membre ale UE. Aceste investiții vor permite modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice.

Statele membre care beneficiază de prima plată din 2024 sunt Bulgaria (65,2 milioane euro), Croația (52 de milioane euro), Cehia (835,2 milioane euro), Estonia (24,1 milioane euro), Ungaria (76,8 milioane euro), Letonia (26,8 milioane euro), Lituania (59 de milioane euro), Polonia (697,5 milioane euro), România (1,095 miliarde euro) și Slovacia (35 de milioane euro). Proiectele sprijinite astăzi se axează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, pe utilizarea și instalarea de surse de energie regenerabile, pe modernizarea rețelelor energetice și pe eficiența energetică.

”Plata de astăzi de aproape 3 miliarde euro marchează un alt pas înainte în tranziția Europei către neutralitatea climatică. Această cifră record arată din nou beneficiile stabilirii prețului carbonului și investiției veniturilor în tranziția noastră ecologică, într-un mod care să beneficieze cetățenii noștri, industriile noastre și climatul nostru”, spune Wopke Hoekstra, comisar pentru acțiunea climatică.

Această plată, finanțată din veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), este cea mai mare plată efectuată până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare, cheltuielile totale ridicându-se la 12,65 miliarde euro începând din ianuarie 2021. Aceste investiții ajută statele membre să își atingă obiectivele în materie de climă și de energie și contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de realizare a neutralității climatice până în 2050.

”Fondul de modernizare este un instrument esențial pentru a stimula decarbonizarea, arătând în același timp solidaritate în UE. Cele 12,65 miliarde EUR pe care le-am plătit statelor membre din 2021 demonstrează angajamentul nostru de a ne atinge obiectivul de neutralitate climatică într-un mod echitabil din punct de vedere social. Sprijinind acest grup de state membre în modernizarea sistemelor lor energetice, continuăm să avansăm pe calea noastră de decarbonizare prin investiții în tehnologii curate, care ne fac, de asemenea, competitivi pe termen lung”, spune Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv pentru Pactul ecologic european, relații interinstituționale și previziune.

Următoarele termene limită pentru statele membre pentru a depune propuneri de investiții pentru un potențial sprijin din partea Fondului de modernizare sunt 13 august 2024 pentru propunerile neprioritare și 10 septembrie 2024 pentru propunerile prioritare.

”Pentru a realiza tranziția ecologică a Europei, investițiile direcționate și cu impact care combină acțiunea climatică, competitivitatea și obiectivele de coeziune sunt de o importanță critică. Pentru statele membre ale Fondului de modernizare, sprijinul acordat pentru modernizarea rețelelor energetice, îmbunătățirea eficienței energetice și accelerarea unei tranziții accesibile de la combustibilii fosili la sursele regenerabile este o evoluție foarte pozitivă. Anunțul de astăzi cu privire la cea mai mare plată unică până în prezent arată că Fondul de modernizare al UE a devenit un mecanism de finanțare cheie pentru a accelera decarbonizarea economiilor noastre în vederea îndeplinirii obiectivelor ambițioase ale Europei în materie de climă”, spune Ambroise Fayolle, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

spot_img

Ultimele știri