28/03/08 MMDD- Discurs Ministrul Mediului- anunt campanie Marea Debarasare, editia II

COMUNICAT DE PRESA

Attila KORODI, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a sustinut in aceasta dimineata o Conferinta de presa pentru a anunta calendarul de desfasurare al campaniei „Marea Debarasare” -anul 2008.

Campania „Marea Debarasare” consta in strangerea de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice depozitate de catre aceasta, in data de 19 aprilie, in fata casei sau a blocului in care traiesc.
Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Mediului:

„V-am invitat astazi pentru a va face un anunt extrem de asteptat in mod special de catre cetateni: anuntul se refera la faptul ca „Marea Debarasare” va fi reeditata in cursul anului 2008.Dupa cum bine stiti, actiunea consta in strangerea de la populatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice, folosind un scenariu european si extrem de practic: cetatenii scot in fata casei sau a blocului echipamentul nefunctional, apoi societatile de salubrizare vin, le ridica, si le transporta catre centrele de colectare, pentru ca de acolo sa fie preluate de organizatiile colective autorizate, in vederea transportarii lor catre reciclatori.Cu alte cuvinte este o zi in care in care ne golim casele, balcoanele si pivnitele de vechituri electrice, depasite deja tehnic de noile generatii de produse !

Nu suntem la prima experienta de acest gen: o astfel de actiune a mai fost organizata si anul trecut in data de 3 noiembrie. A fost o campanie care a functionat cap-coada: autoritatile au fost destul de bine pregatite iar populatia a reactionat pe masura. Trebuie sa va marturisesc ca dupa ziua debarasarii din 3 noiembrie 2007 am primit sute de petitii si solicitari telefonice de la populatie, prin care cetetenii solicitau reeditarea acestei campanii. Asta si facem! Data pe care am stabilit-o pentru a da din nou startul colectarii deseurilor electrice este 19 aprilie 2008.

Nu am ales intamplator aceasta zi…am tinut cont de obiceiul romanilor de a face curatenie „la scara nationala” in preajma sarbatorilor Sfinte de Paste. De asemenea am plasat actiunea intr-o zi de sambata pentru ca populatia sa aiba timp sa scoata deseurile electrice in strada pana la orele pranzului.

In privinta organizarii acestei campanii discutiile si actiunile tehnice au si inceput deja! Chiar in cursul diminetii de ieri am avut o intalnire aplicata cu reprezentantii Primariei Capitalei dar si ai primariilor de sector: pot sa va spun ca cei prezenti la intalnire si-au dat acordul in sensul organizarii acestei campanii. Prin urmare, Bucurestiul va face parte din lista oraselor participante la Marea Debarasare.

Si pentru ca tot vorbim de lista oraselor incluse in campanie , trebuie sa va spun ca actiunea pe care o organizam va ajunge in 110 orase cu peste 20.000 de locuitori (aici fiind inclus si Bucurestiul cu cele 6 sectoare). Ne referim in general la orasele care sunt dotate cu centre de colectare special amenajate pentru asemenea echipamente.

Am transmis inca de saptamana trecuta catre toate cele 110 primarii o adresa oficiala, in scopul cooptarii autoritatilor locale la campania MMDD … asteptam pana la inceputul lunii viitoare toate sugestiile si comentariile acestora pentru a putea perfecta actiunea din 19 aprilie.

De asemenea, nu va ascund faptul ca in momentul de fata se lucreaza la gasirea unor solutii tehnice pentru a putea extinde actiunea de colectare la scara nationala, si cand spun scara nationala ma refer inclusiv la zonele rurale, acolo unde estimam ca exista o cantitate importanta de deseuri electrice pe care populatia nu le-a abandonat inca. Estimam ca in toamna acestui an campania „Marea Debarasare” va ajunge si in satele din Romania sau in orasele cu mai putini de 20000 de locuitori.

Probabil va intrebati de ce organizam un astfel de eveniment a doua oara? Asa cum spuneam si anul trecut, Marea Debarasare este gandita:

1. ca o actiune prin care vrem sa determinam autoritatile locale sa-si respecte obligatiile legale de a colecta aceste tipuri de deseuri de la gospodariile particulare, si de a le transporta la punctele de colectare

2. ca o actiune cu rol de formare a unei obisnuinte a romanului in a renunta la echipamentele electrice si electronice nefunctionale si poluante.

3. ca o actiune prin care sa stimulam colectarea de 4 kg DEEE/cap de locuitor – tinta specificata in planul de implementare pentru deseurile electrice si electronice

Fara discutie, aducerea acestui angajament la indeplinire va trebui sa implice un efort foarte serios din partea tuturor factorilor implicati, in conditiile in care aceasta tinta este extrem de greu de atins.

In ceea ce priveste primul obiectiv al campaniei, cel al stimularii autoritatilor locale in a-si respecta prevederile legale – am cerut ca, dupa data de 3 noiembrie 2007, fiecare primarie sa-si stabileasca propriul calendar de colectare de deseuri electrice si electronice, precum si popularizarea acestuia in plan local.

Am primit prin intermediul Agentiilor de Protectie a Mediului un centralizator al caledarelor de colectare: uitandu-ma pe acesta mi-am dat seama ca lucrurile au inceput sa se miste! Mai mult de 70 de primarii din tara colecteaza DEEE-uri de la populatie cu o frecventa lunara.

Insa, ca de obicei lucrurile, arata mult mai bine pe hartie decat in teren! Am semnale din teritoriu, unele chiar de la cetateni, ca desi zilele de colectare de DEEE-uri figureaza intr-un document, ele nu sunt popularizate in plan local, si in consecinta nu se colecteaza astfel de echipamente in mod frecvent si organizat, ci doar izolat!

Si in privinta obisnuintei populatiei inregistram probleme: oamenii profita de zilele de colectare de DEEE-uri si scot in strada si alte tipuri de deseuri decat cele electrice si electronice, si aici ne referim in general la cele voluminoase. Prin urmare, nici autoritatile si nici populatia nu colecteaza aceste tipuri de deseuri intr-un mod selectiv, organizat si frecvent.

In privinta tintei de 4kg DEEE/cap de locuitor pot sa va spun ca ea este extrem de „ambitioasa”! Desigur ca pentru a putea identifica intreaga cantitate de deseuri ce poate fi colectata in Romania pe cap de locuitor, trebuie sa ne raportam la cantitatea totala de echipamente electrice puse pe piata in ultimii ani; la dotarea populatiei cu echipamente electrice si electronice; la durata medie de utilizare a acestor echipamente, precum si la greutatea acestora in kg.

Avem date statistice pe aceasta tema inca din anul 2001: potrivit acestora cantitatea totala de echipamente electrice si electronice puse pe piata a fost de aproximativ 5,5 kg/locuitor (2001), in anul 2002 de aproximativ 6,5 kg/locuitor, in anul 2003 7,5 kg/locuitor. Potrivit acelorasi date, cantitatea totala de echipamente electrice si electronice existenta in gospodariile populatiei este in jur de 25/30 kg/locuitor iar durata medie de utilizare a majoritatii echipamentelor electrice si electronice este de cca. 8 ani (conform estimarilor producatorilor).

In situatia in care se considera dotarea populatiei ca fiind de 30 kg /locuitor (maxim conform estimarii) si durata medie de utilizare de 8 ani (asa cum este indicata de producatori), cantitatea de deseuri de echipamente electrice si electronice colectabile din gospodariile populatiei este de 3,75 kg/locuitor per an.

In realitate, avand in vedere situatia economica a tarii noastre, consideram ca aceste conditii ideale nu sunt intrunite, si-am sa va spun si de ce! In primul rand pentru ca durata medie a utilizarii acestor echipamente de catre populatie depaseste cu mult 8 ani, iar in al doilea rand, pentru ca suntem departe de a atinge un indice de colectare din gospodariile populatiei de 100%.

De aceea, consideram ca la ora actuala potentialul colectabil de DEEE al Romaniei se situeaza sub 3,75 kg/locuitor si an.

Domanelor si Domanilor,

Revin la intrebarea initiala: de ce organizam un al doilea eveniment, de asemenea dimensiuni? Raspunsul este ca : Marea Debarasare vine in sprijinul perfectarii sistemului de colectare a deseurilor electrice din Romania si apropierii acestuia de un indice cat mai mare de colectare!

Exemplul din anul trecut in care am strans peste 600 de tone de deseuri electrice de la populatie intr-o singura zi (asta reprezentand mai mult de jumatate din cantitatea colectata de la populatie in cursul unui intreg an – 2006), ne da speranta apropierii de un sistem european de gestionare a acestui subiect”.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri