28/03/08 MMDD- Declaratie Sulfina Brarbu

COMUNICAT DE PRESA

Referitor la declaratiile facute astazi de fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, pe tema timbrului verde aplicat produselor electrice si electronice, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile face urmatoarele precizari:

Ii reamintim doamnei Sulfina Barbu ca HG-ul nr.448/2005 care reglementeaza gestionarea deseurilor electrice si electronice din Romania a fost elaborat exact in perioada exercitarii mandatului sau in calitate de Ministru al Mediului. De asemenea, ii comunicam doamnei Sulfina Barbu un aspect pe care si domnia sa il cunoaste prea bine, si anume ca legislatia care a fost elaborata sub semnatura domniei sale, a fost formulata defectuos, lucru care a plasat Romania in situatia de a inregistra intarzieri grave in implementarea sistemului de colectare a deseurilor electrice si electronice. Nu mai punem la socoteala si legislatia conexa care prevede, printre altele, criteriile de autorizare a organizatiilor colective care, de asemenea, prezinta deficiente ce au ingreunat si ingreuneaza si acum gestionarea acestui capitol.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile face eforturi pentru a repara toate aceste erori legislative comise in perioada mandatului d-nei Barbu, prin urmare o anuntam oficial pe doamna Barbu ca intreaga legislatie se afla in proces de modificare.

In paralel, MMDD se implica activ in organizarea de evenimente care au ca scop colectarea de la populatie a deseurilor electrice si electronice, precum campania „Marea Debarasare” din 3 noiembrie 2007. Ecourile acestei campanii se fac simtite si astazi pentru ca mai mult de 80% dintre primariile implicate in acest eveniment continua si acum actiunile de colectare, stabilite intr-un calendar propriu.

Aceasta campanie, pe langa faptul ca a reusit sa puna la aceeasi masa factorii responsabili din intreaga tara, a inregistrat si rezultate concrete, respectiv colectarea a 600 de tone de deseuri intr-o singura zi! Precizam ca aceasta cantitate reprezinta mai mult de jumatate din cantitatea colectata in intreg anul 2006, atunci cand doamna Sulfina Barbu era la carma Ministerului Mediului.

Campania va fi reeditata si in cursul anului 2008, prima astfel de actiune fiind programata pentru data de 19 aprilie. De asemenea MMDD gandeste pentru toamna acestui an o „Mare Debarasare” de echipamente electrice si electronice adresata si populatiei din mediul rural. Mentionam ca pentru organizarea acestor campanii Ministerul Mediului nu a cheltuit fonduri din banii publici, intreaga mobilizare a celor 110 primarii implicate fiind stimulata printr-un dialog deschis si european pe care MMDD l-a purtat cu factorii responsabili in perioada de pre-campanie.

In privinta acuzatiei aduse MMDD de catre doamna Sulfina Barbu in ceea ce priveste sumele provenite din „timbrul verde”, trebuie mentionat faptul ca asociatiile colective sunt obligate sa prezinte raportari anuale cu privire la gestionarea fondurilor provenite din taxa verde. Deoarece abia la sfarsitul lunii aprilie se va implini un an de la infiintarea primelor asociatii, aceea va fi perioada cand ele vor transmite Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile primele date. Aceste documente vor fi comparate si cu rapoartele Garzii Nationale de Mediu, institutie ce a controlat in permanenta asociatiile. Datele vor fi analizate si se vor intreprinde toate masurile prevazute de lege in cazul in care se vor constata neconformitati.

In final, precizam ca este imposibil sa nu observam ca in ultima vreme doamna Sulfina Barbu are tendinta de a se acuza singura, evidentiind in fata opiniei publice greselile din perioada mandatului sau. Intelegem ca astfel de declaratii, intr-o perioada de pre-campanie electorala, incearca sa anuleze reusitele actualului guvern, insa consideram ca temele pe care le alege in acest scop o incrimineaza in mod direct.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri