EXPEDITIA INTERNATIONALA A DUNARII „JOINT DANUBE SURVEY 2” LA FINAL
Administratia Nationala „Apele Romane” informeaza ca Expeditia Internationala a Dunarii „JOINT DANUBE SURVEY 2” s-a incheiat, astazi, 27 septembrie, la Tulcea, prin ultima conferinta de presa prilejuita de acest eveniment.
Lucia Ana Varga, presedintele ICPDR si secretar de stat in MMDD, Philip Weller, secretarul executiv al ICPDR, Bela Csanyi, coordonatorul echipei internationale, Marius POSTELNICESCU, directorul general al ANAR, alaturi de membrii echipelor internationale si nationale si a autoritatilor locale, au evaluat parcursul Expeditiei, anuntand necesitatea si impactul unor astfel de actiuni stiintifice pe termen mediu si lung.
Marius POSTELNICESCU, director general ADMINISTRATIA NATIONALA „APELE ROMANE” a declarat ca „Aceasta expeditie ofera un model exemplar si unitar de cercetare si analiza a datelor de calitate a apei Dunarii.”
Philip Weller, secretar executiv al ICPDR a subliniat ca „Expeditia JDS 2 a facut pentru prima data analize biologice, acestea fiind extrem de relevante pentru identificarea modificarilor hidromorfologice a apelor cauzate de impactul aglomerarilor urbane si a lucrarilor hidrotehnice”. Una dintre solutiile oferite de reprezentantul ICPDR a fost aceea ca tarile riverane „sa coopereze si sa ia decizii comune, acolo unde este cazul, in ceea ce priveste schimbarea structurii raurilor”.
Branko Velimirov, specialist in microbiologie al echipei internationale a detaliat metodele mai complexe de prelevare a probelor. Pe de o parte, este vorba despre folosirea metodei moleculare (in cadrul laboratorului international al ICPDR, de la Viena) si, pe de alta parte, despre cea de interobacterii, extrem de importanta pentru identificarea micropoluantilor.
Lucia Ana Varga, presedintele Comisiei Internationale pentru Protectia fluviului Dunarea si secretar de stat in MMDD a concluzionat ca: „Rezultatele JDS 2 vor fi importante pentru reducerea poluarii cu nutrienti, metale grele etc.care afecteaza biodiversitatea fluviului Dunarea. De aceea, este foarte important ca toate tarile riverane sa se colaboreze si sa investeasca sa ia aceste masuri de combatere a poluarii fluviului Dunarea”.
La finalul conferintei de presa, Philip Weller, secretarul executiv ICPDR, impreuna cu Lucia Ana Varga, presedintele ICPDR, a inmanat membrilor echipelor internationale diplome de excelenta, in semn de apreciere a eforturilor pe care cei 18 specialisti le-au depus pe intregul parcurs al Expeditiei, de la izvoarele Dunarii, din 14 august (Regensburg, Germania), pana la varsarea in Marea Neagra, in 28 septembrie (Tulcea, Romania).
Biroul de presa