Aproximativ 1,6 milioane de copaci sunt taiati zilnic pentru productia combustibilului necesar uscarii tigarilor. Un calcul simplu ne arata ca 600.000.000 de copaci sunt sacrificati anual numai pentru uscarea tigarilor. Si asta fara a fi luat in calcul procesul de fabricatie a hartiei pentru tigarete, a ambalajului pachetelor de tigari si a promovarii brandurilor. In realitate, 1 copac din 8 este taiat pentru a acoperi necesarul productiei de tigari.
“Studiul scoate in evidenta faptul ca nivelul ridicat al consumului de resurse nu se datoreaza doar nevoilor de baza pentru viata de zi cu zi, ci si productiei altor lucruri, in cazul de fata produse extrem de daunatoare sanatatii. In momentul actual, mai mult de 3 sferturi din populatia lumii traieste in tari cu deficit ecologic, conform ultimului raport Living Planet, publicat de WWF in 2008. Practic, se poate spune ca traim pe credit ecologic. Lucrurile nu sunt ireversibile, in sensul ca aceste pierderi ecologice pot fi remediate, daca ne schimbam stilul de viata, astfel incat sa ne situam pe o traiectorie sustenabila.”, a declarat Luminita Tanasie, Director de Program, WWF Dunare-Carpati Romania
O cercetare a Yale University School of Medicine arata ca, daca fermierii ar planta legume pe solul unde planteaza acum tutun, 10 pana la 20 de milioane din cei 28 de milioane de oameni care sufera de foame ar putea fi hraniti. De asemenea, aproximativ 6 km de hartie sunt folositi in fiecare ora, pentru productia de tigari, ceea ce inseamna 1 copac taiat pentru fiecare 300 de tigari produse. Natura sufera datorita unei boli care poate fi tratata.
Despre WWF (World Wide Fund for Nature) – Fondul Mondial pentru Natura
Fondata in 1961, WWF* este una dintre cele mai mari si eficiente organizatii internationale independente care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de sustinatori in toata lumea si o retea activa in peste 100 de tari. Organizatia este aproape unica prin faptul ca isi face simtita prezenta de la nivel local pana la nivel global: este capabila sa comunice cu triburile de pigmei Baka in padurile tropicale din Africa centrala si, in acelasi timp, poarta discutii de la egal la egal cu institutii ca Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Despre dependenta de tutun
Conform Ghidului Societatii Romane de Pneumologie, fumatul este o boala si nu un obicei. Iar o boala trebuie tratata sub atenta observatie a unui medic specialist. Un fumator este dependent atat psihic cat si fizic, iar efectele daunatoare ale fumatului se produc pe termen lung.
Nicotina din 3 sau 4 tigari (aproximativ 60 mg), daca ar fi absorbita in intregime de organism, ar putea ucide un adult. Pe langa nicotina, tigarile si fumul contin si aproximativ 4000 de substante chimice. Aproape 43 dintre acestea sunt cauza cancerului.
Daca ne-am decis sa scapam de boala fumatului, care ne afecteaza atat propria sanatate cat si pe a celor din jurul nostru, este esential sa ne prezentam la medic care ne va prescrie un tratament eficient adecvat. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel global, 5 milioane din decese sunt inregistrate anual datorita consumului de tutun. Se preconizeaza ca, daca situatia nu se va schimba in urmatorii ani, rata va creste la 10 milioane de decese cauzate de fumat in 2030.
In 2010 Societatea Romana de Pneumologie va publica a doua editie revizuita a Ghidului de Renuntare la Fumat si Asistenta de Specialitate a Fumatorului.