25/09/07 MMDD – Expeditia JDS 2 s-a incheiat

INFORMARE DE PRESA

Cea de a 2-a Expeditie comuna de supraveghere a Dunarii Joint Danube Survey 2 2007 se va incheia la Tulcea

Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) si Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM) Bucuresti organizeaza joi, 27 septembrie 2007, incepand cu ora 10.00, la Tulcea, un eveniment public prilejuit de incheierea celei de a 2-a Expeditii comune de supraveghere a Dunarii Joint Danube Survey 2 2007 (JDS 2).

Expeditia este organizata de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), sub auspiciile Presedintiei Romaniei la ICPDR. La eveniment sunt invitati Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, Secretarul de Stat pentru Ape, Presedintele in exercitiu al ICPDR, Lucia Ana Varga, Secretarul Executiv al ICPDR, Philip Weller, Directorul General al ANAR, Marius Postelnicescu, Seful Delegatiei Romaniei la ICPDR, Directorul in cadrul MMDD Gheorghe Constantin, directori ai directiilor de ape, alaturi de specialistii participanti la expeditie si autoritati locale.

Informatii despre expeditie:

Joint Danube Survey 2 2007 a fost cea mai mare expeditie de cercetare organizata in acest an. Principalul scop al acesteia a fost acela de a produce informatii clare privind calitatea apelor intregului fluviu Dunarea si a multora dintre afluentii acestuia, precum si de a identifica solutii cat mai eficiente atat pentru imbunatatirea calitatii apelor, cat si pentru combaterea poluarilor accidentale. De asemenea, o componenta importanta se refera la constientizarea cetatenilor din bazinul Dunarii privind importanta protejarii si conservarii ecosistemelor acvatice ale fluviului si afluentilor.

Lansata in ziua de 14 august din localitatea germana Regensburg, expeditia a reunit 3 vase de cercetare, selectate din Germania, Ungaria si Slovacia, care au strabatut fluviul Dunarea pe o distanta de 2.375 km, prin 10 tari si 9 orase, pana in Delta Dunarii.

Pe cele trei nave ale expeditiei si-au desfasurat activitatea 18 specialisti din cele 11 tari dunarene. Romania a participat la expeditie cu o echipa de 3 specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului ICIM Bucuresti.

In afara de apele Dunarii, expeditia a acoperit si unii afluenti ai acesteia: Morava, Drava, Tisa, Sava, Velika Morava, Arges, Olt Iskar, Russenski Lom, Jantra si Prut.

Specialistii au prelevat, din apele Dunarii si ale afluentilor inclusi in program, cinci tipuri de probe (apa, sedimente, probe biologice, suspensii solide, moluste). Un element de noutate pentru aceasta expeditie a fost analiza mediului acvatic din punct de vedere biologic si hidromorfologic, conform normelor Uniunii Europene.

In acest sens, in premiera, specialisti ANAR au facut analize biologice si hidromorfologice pe trei afluenti romanesti ai Dunarii, respectiv Olt, Prut si Arges.

Concomitent cu echipa internationala, pe teritoriul fiecarei tari, echipele nationale au realizat prelevari si analize de probe.

Rezultatele expeditiei vor fi publicate anul viitor, fiind aduse la cunostinta publicului. Pe baza acestor rezultate, ICPDR si tarile dunarene vor lua masurile necesare pentru imbunatatirea calitatii apelor si a sistemelor acvatice.

Reamintim ca intrarea expeditiei in Romania a fost marcata tot printr-un eveniment public desfasurat pe 12 septembrie 2007 la Drobeta Turnu-Severin.

Mai multe informatii despre acest eveniment aflati de pe site-ul MMDD www.mmediu.ro si de pe site-ul ICPDR www.icpdr.org.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI PUBLIC/CONFERINTEI DE PRESA PRILEJUITE DE INCHEIEREA EXPEDITIEI JDS-2 TULCEA, 27 SEPTEMBRIE 2007

Locul: Sala Consiliului Judetean Tulcea
Strada Pacii nr. 20
Tel: 0240.511.960

10.00: Evenimentul Public: Prezentarea ICPDR si JDS-2

11. 30-12.00: Pauza de cafea

12.00- 13.00: Conferinta de presa – intrebari/discutii cu reprezentantii mass-media si participantii la expeditie

13.00 – 13.15: Mesaje de incheiere a expeditiei JDS-2

Incheierea evenimentului public si a conferintei de presa ocazionate de JDS-2

13.15 -15.00: Pauza de masa

Informatii privind evenimentul public si conferinta de presa la :
Adj. Sef Sectie MI din ICIM si responsabil MA/EG al ICPDR: d-l Liviu N. Popescu (lipopesc@icim.ro)

Director SGA Tulcea: d-l Lefter Constantin (constantin.lefter@sgatl.dadl.rowater.ro)

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri