Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

25/09/07 MMDD – Ministrul Mediului prezent la intalnirea la nivel inalt de la New York

COMUNICAT DE PRESA

Attila KORODI:

"Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai grave amenintari pentru dezvoltarea durabila, cu un impact daunator asupra mediului, asupra resurselor naturale, securitatii alimentare, sanatatii umane, activitatii economice si infrastructurii. Schimbarile climatice reprezinta, de asemenea, una dintre provocarile majore ale secolului. Un domeniu complex in care noi inca mai avem nevoie sa ne imbunatatim cunostintele si nivelul de intelegere astfel incat sa putem adopta masuri rapide si corecte, dar si cat mai eficiente din punct de vedere al costurilor".

"Studiile stiintifice ne spun ca incalzirea globala este un proces fara echivoc si este cauzata de activitatea umana. Acest lucru ne avertizeaza ca, daca nu actionam in acest moment, impactul va deveni in scurt timp de neimaginat, avand consecinte ireversibile pentru umanitate si pentru mediul inconjurator".

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a participat, in data de 24 septembrie 2007, la intalnirea la nivel inalt privind schimbarile climatice: Viitorul este in mainile noastre: raspunsul la provocarea schimbarilor climatice, care s-a desfasurat la sediul central al Organizatiei Natiunilor Unite de la New York si la care au fost luat parte reprezentanti din peste 150 de tari, la nivel de sef de stat, de guvern, ministri sau oficiali cu rang inalt.

Intalnirea a fost organizata la initiativa Secretarului Executiv la ONU, domnul Ban Ki-moon si a avut ca scop lansarea unui semnal politic in vederea pregatirii celei de-a XIII-a Conferinte a Partilor la Conventia-cadru a ONU privind schimbarile climatice si celei de-a III-a Conferinte a Partilor la Protocolul de la Kyoto (Indonezia, 3-14 decembrie a.c.) in cadrul carora se asteapta lansarea procesului de negociere pentru o perioada de 2 ani a unui acord care sa continue Protocolul de la Kyoto, in perioada post-2012.

Evenimentul a fost structurat sub forma a 2 intalniri plenare si patru reuniuni tematice paralele, care au abordat urmatoarele teme:
-Adaptare: provocarile adaptarii la efectele schimbarilor climatice, de la vulnerabilitate la flexibilitatea masurilor de raspuns;
-Prevenire: reducerea emisiilor si stabilizarea factorilor climatici, protejarea sistemului climatic pentru generatiile viitoare;
-Tehnologie: crearea unei lumi prietenoase climei, rolul tehnologiei si diseminarii;
-Finantare: finantarea solutiilor in domeniul prevenirii si adaptarii la efectele schimbarilor climatice, o investitie in viitor.

Cu acest prilej ministrul roman al mediului, Attila Korodi, a sustinut o alocutiune care a scos in evidenta cadrul general in domeniul schimbarilor climatice inainte de intalnirea din decembrie, din Indonezia. Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai grave amenintari pentru dezvoltarea durabila, cu un impact daunator asupra mediului, asupra resurselor naturale, securitatii alimentare, sanatatii umane, activitatii economice si infrastructurii. Schimbarile climatice reprezinta, de asemenea, una dintre provocarile majore ale secolului, un domeniu complex in care noi inca mai avem nevoie sa ne imbunatatim cunostintele si nivelul de intelegere astfel incat sa putem adopta masuri rapide si corecte, dar si cat mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

In declaratia sa, Korodi a vorbit si despre actiunile Romaniei privind participarea la aplicarea mecanismelor flexibile ale Protocolului de la Kyoto, in particular pe mecanismul "Implementare in comun", evidentiind experienta tarii noastre in implementarea unor proiecte care au avut ca rezultat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin reabilitarea unor sisteme de incalzire centralizata si transformarea acestora de la utilizarea combustibililor fosili la utilizarea surselor regenerabile de energie (biomasa, geotermala), cu beneficii sociale si de mediu aditionale. In acelasi timp, Attila Korodi a subliniat activitatile desfasurate in Romania pentru reducerea emisiilor din sectorul transporturilor prin promovarea innoirii parcului auto si a prezentat rezultatele concrete ale acestor eforturi: Romania, tara care a ratificat Protocolul de la Kyoto, s-a angajat, nu numai la nivel politic, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8 procente, dar s-a implicat in ultimii zece ani intr-un proces de reforma sustinut, atat la nivel social, cat si economic si financiar, care s-a concretizat printr-o reducere reala a emisiilor cu pana la 40% in perioada 1989-2005. Bazandu-ne pe fapte, obiectivele principale constau in decuplarea, in urmatorii ani, a cresterii economice de cresterea de emisii cu efect de sera, prin implementarea de politici si masuri coerente de eficienta energetica, promovarea utilizarii de energie regenerabila, scaderea intensitatii energetice din industrie, transporturi curate, agricultura si management al apei.

In incheierea alocutiunii sale, ministrul roman al mediului a tras inca un semnal de alarma asupra riscurilor la care ne supunem: Studiile stiintifice ne spun ca incalzirea globala este un proces fara echivoc si este cauzata de activitatea umana. Acest lucru ne avertizeaza ca, daca nu actionam in acest moment, impactul va deveni in scurt timp de neimaginat, avand consecinte ireversibile pentru umanitate si pentru mediul inconjurator.

La eveniment au participat si dl. Srgjan Kerim, presedintele celei de-a 62-a Adunari Generale a ONU, Rajendra Pachauri, presedintele IPCC (Grupul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice), Arnold Schwartzenegger, Guvernatorul Californiei, precum si primarul orasului New Delhi, India.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri