Ocolul Silvic din comuna Corcova, judetul Mehedinti, primeste aproape in fiecare zi sesizari ca se taie lemne si se fura „ca in codru“, dar se pare ca cei competenti nu iau nicio masura. In judet se fura lemne cam in toate comunele si satele, insa cele mai renumite sunt localitatile Corcova, Cazanesti si Jirov. Aici, fiecare taie dupa bunul plac si nu tine cont de la cine.
Cat este ziua de mare, pe drumuri sunt vazute carutele pline cu lemne, iar in paduri se aud drujbele punand copacii la pamant. Ce nu stiu oamenii este faptul ca, in urma trunchiurilor, pleaca si pamantul la vale, iar in cazul ploilor torentiale, satele sunt amenintate de inundatii si alunecari de teren. In asemenea cazuri, se da vina pe autoritati. Dar asa si este. Si autoritatile sunt vinovate, pentru ca nu se implica in a administrara amenzi celor care taie lemne, in timp ce padurarii nu supravegheaza absolut deloc padurile.
Zilele trecute, am primit o sesizare chiar din partea administratorului SC Viticola Corcova, din judetul Mehedinti, Serban Damboviceanu, care este si asociat al societatii viticole. Acesta ne-a spus ca organele silvice din zona nu sunt deloc interesate de soarta padurilor dimprejur si ca se intampla tot felul de nereguli din partea inginerilor silvici. Ocolul Silvic Corcova defriseaza diferite specii de arbori sub pretextul ca vor fi plantati alti puieti din aceeasi specie, insa acest lucru nu s-a intamplat.
„Localitatile Corcova, Cazanesti si Jirov din Judetul Mehedinti sunt situate in bazinul mijlociu si inferior al raului Cosustea, substraturile litologice sunt formate cu precadere din pietris, nisipuri, luturi sau argile cuaternare, fapt ce explica lunca larga a vaii, dar si versantii puternic fragmentati si framantati, grav afectati de alunecari de teren si eroziuni in suprafata“, ne-a declarat Serban Damboviceanu.
„In timpul ploilor torentiale urmate de viituri si inundatii, eroziunea malurilor ca si colmatarea albiei raului sunt procese obisnuite in zona noastra. In zona se constata insa ca organele silvice nu sunt interesate de rolul pe care il au padurile in protectia mediului. Argumentele organelor silvice, potrivit carora se executa taieri de refacere in arborete de cvercinee carpinizate, nu sunt reale, deoarece in depozit se gaseste un volum de masa lemnoasa de cvercinee mult mai mare decat cel de carpen. In acest context, consideram ca se impune interzicerea taierilor rase in padurile respective si aplicarea unor interventii silviculturale ecologice si nondistructive. Doresc sa atrag atentia asupra gestiunii catastrofale a padurilor din zona si a defrisarilor iresponsabile, efectuate de Ocolul Silvic Corcova. Sub pretextul substituirii speciilor fara valoare economica, de exemplu carpen, OS Corcova defriseaza specii de cvercinee (stejar, cer, gorun etc.), intocmind acte false de exploatare a masei lemnoase. Aceste taieri sunt facute in ras, adica defrisare totala pe suprafete intinse, in zone care ar trebui protejate datorita riscului alunecarilor de teren, incalcandu-se toate principiile unei exploatari rationale“.
„Defrisarile sunt facute in fasie pe directia curbelor de nivel, pe pante de peste 40 la suta, contrar recomandarilor tehnice de specialitate. In urma mai multor sesizari facute de catre administratorul Viticola la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare – Ramnicu Valcea, Garda Nationala de Mediu si Politie, saptamana trecuta a fost efectuat un control in doua parchete din satul Corcova. Pe langa neregulile specificate de inginerii de la SC Viticola, reprezentantii ITRSV au gasit 37 de arbori care nu au numar de inventar, iar marcile sunt ilizibile si aplicate recent.
„Oficial, marcajul a fost efectuat in 27.08. 2008, marcile aplicate atunci distingandu-se cu usurinta de cele aplicate fraudulos. Utilizarea frauduloasa a marcii reprezinta infractiune. Marcajul a fost efectuat de inginerul Tutunaru Gheorghe, seful Ocolului Silvic Corcova, fapt recunoscut de dansul in fata comisiei de control. Exista insa pericolul, in ciuda controlului inceput de ITRSV, ca toate aceste fapte sa fie musamalizate, datorita relatiilor, interventiilor directorului O.S. Corcova, inginerul Tutunaru. Suntem constienti ca, din pacate, asa se intampla in majoritatea cazurilor de incalcare a Codului Silvic“, a mai spus Damboviceanu.
Deranjat probabil, ca a fost luat la puricat de inspectorii de la ITRSC Valcea, Tutunaru l-ar fi amenintat pe reprezentantul comisiei de control al ITRSC, Daniel Lapadat. Care, la iesirea din sediul Ocolului Silvic Corcova, dupa spusele celor prezenti, si-a gasit masina distrusa cu acid. Nu se stie cum si cine i-a facut-o. Cert e altceva: controlul de fond a fost abandonat de inspectorii din Valcea. De teama sa nu pateasca si altceva? Politia din comuna Corcova… tace.