Supranumit „inginerul regnului animal”, castorul si-a facut prezenta si in Lunca Muresului Inferior, dupa o absenta de peste 170 de ani. Primele urme lasate de aceasta specie (disparuta de la noi din tara) au fost vazute, in iarna anului 2007, de Attila Toth, agent de teren din cadrul ariei protejate. Reaparitia lui in acest sector al Muresului a fost anticipata, avand in vedere ca in toamna aceluiasi an exista dovada prezentei speciei si pe malul maghiar al Muresului, vizavi de localitatea Cenad.
Prezenta lui si in zona Muresului este dovedita si de taierea arborilor de pe mal. Aceasta se face pe inserat si se opreste la rasaritul soarelui. Arborii rosi si doborati, care pot ajunge la un diametru mai mare de 20 de centimetri, nu sunt folositi doar pentru hrana, ci si pentru construirea adaposturilor. „Este un animal strict erbivor, care poate afecta in mica proportie culturile agricole. Dezvoltarea lui poate distruge vegetatia de plop si salcie, dar nehranindu-se cu pestele, nu este un pericol pentru pescari. Fiind o specie protejata la nivel european, Parcul Natural Lunca Muresului va avea o preocupare sporita in vederea conservarii castorului”, a spus Ovidiu Pirv, directorul Parcului.
Semn ca domnul Parv este un profesionist al domeniului si chiar un bun cunoscator al faunei locale sta si urmatoarea poveste. Acum doi ani, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Arad a importat din Bavaria opt familii de castori, pe care le-au lasat sa se inmulteasca in zona localitatii Cenad. Asadar, domnule Pirv, am dezlegat enigma, ca doar nu ar fi reaparut castorul in lunca din senin sau din cauza evolutiei speciilor!
Pentru mai multe informatii vizitati 24DeOre Cotidianul de Vest