2018, al patrulea cel mai călduros an înregistrat vreodată

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a anunțat că 2018 va fi al patrulea cel mai cald an înregistrat până acum, continuând șirul recordurilor cauzate de schimbări climatice care sunt fără precedent în ultimii cel puțin 11.000 de ani.  

În mod oficial, 2018 va înlocui anul 2014 ca al patrulea cel mai cald an, însemnând că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi în istoria umană modernă. Temperaturile pe timp de vară din ultimii ani au fost cele mai ridicate temperaturi înregistrate pe planetă în ultimii 120.000 de ani. Concentrațiile de dioxid de carbon din aer, care au trecut de 410 ppm pentru o întreagă lună în 2018, sunt acum mai ridicate decât oricând în ultimele 15 milioane de ani.

Analiza NOAA arată că 2018 va fi al patrulea cel mai cald an, anomalia ianuarie-noiembrie fiind de 0.77 grade Celsius, comparat cu media secolului 20, între 2017 (+0.85C) și 2014 (+0.74C).

Conform cercetătorilor, 2019 are o șansă de 99.2% să se încadreze în lista celor mai calzi zece ani, și o șansă de 86.3% de a deveni unul dintre cei mai calzi cinci ani din istorie, luând în considerare formarea evenimentului El Niño, care aduce secete, inundații și temperaturi ridicate și ar putea accentua semnificativ încălzirea globală.

Green Report Shop Transport ECO

Luna noiembrie a fost caracterizată de temperaturi mai ridicate decât media în aproape întreaga lume. Cele mai notabile diferențe de temperatură față de media lunară au fost înregistrate în emisfera nordică, regiuni din Alaska, vestul Canadei, Scandinavia și estul Rusiei înregistrând temperaturi cu 3 grade Celsius peste medie. Cele mai ridicate temperaturi ale oceanului au fost înregistrate în sudul Oceanului Atlantic, cu 1.5 grade Celsius peste medie. Nicio regiune nu a înregistrat temperaturi scăzute record în luna noiembrie.

2018, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Arctica

În medie, temperatura pe uscat și a oceanelor în luna noiembrie a fost cu 0.75 grade Celsius mai ridicată decât media secolului 20, fiind a cincea cea mai călduroasă lună noiembrie începând cu 1880, când a început monitorizarea globală a temperaturilor. Temperatura oceanelor a fost în schimb a doua cea mai mare înregistrată vreodată, după 2015, înregistrând 0.72 grade Celsius peste media secolului 20. Luna noiembrie marchează și a 42-a lună noiembrie consecutivă și a 407-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului 20.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri