Consumatorii din UE, avertizați să nu cumpere jucării din plastic de Crăciun

Cumpărătorii sunt avertizați să nu achiziționeze pentru Crăciun jucării din plastic, după ce acestea au apărut în peste jumătate dintre alertele interguvernamentale UE deoarece conțin chimicale interzise.

Consumatorii din UE, avertizați să nu cumpere jucării din plastic de Crăciun

Sistemul de alertare rapid The Safety Gate permite schimbul de informații între 31 de țări europene, printre care și România, și Comisia Europeană despre produse non-alimentare care ar putea reprezenta un pericol pentru siguranța sau sănătatea consumatorilor. În total, din cele 563 de avertizări trimise de sistemul rapid, 290 priveau jucării cu niveluri ilegale de toxine, cele mai multe dintre ele fiind păpuși din plastic.

Într-un studiu separat, realizat în Marea Britanie, aproape jumătate din slime-uri depășeau limitele de siguranță impuse de UE de bor, care poate cauza diaree și vomă și poate cauza infertilitate.

„Producătorii nu se tem de lege, iar inspectorii guvernamentali sunt depășiți. Avem nevoie de controale adecvate și de aplicarea măsurilor, mai mult ca niciodată. Totuși, UE a impus o strategie amplă și întârziată pentru a rezolva această problemă”, a declarat managerul politicilor de chimicale de la Biroul European de Mediu, Tatiana Santos. „Între timp, clienții ar fi bine să evite pentru acest Crăciun jucăriile din plastic”.

bestkids.ro

Luna trecută, Uniunea Europeană a analizat peste două milioane de jucării din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia. 35% dintre jucării conțineau niveluri ridicate de ftalați, substanțe chimice care provoacă o mulțime de probleme de sănătate, printre care malformații ale organelor reproducătoare și întârzieri de limbaj. 92% dintre aceste jucării aveau marcajul CE, care înseamnă „conformitate europeană”.

Pelle Moos, directorul biroului de chimie de la Organizația Europeană a Consumatorilor, sfătuiește consumatorii să fie atenți la „orice jucărie ieftină și moale care vine din China sau de oriunde din Asia”.

Consumatorii ar trebui să aibă încredere în mirosul lor. Dacă o jucărie miroase ciudat, ar putea să fie din cauza chimicalelor, așa cum se întâmplă cu «squishies». Acestea sunt jucării dintr-o spumă moale, în formă de animale simpatice, dar făcute din chimicale cancerigene, și care au fost interzise în Danemarca acum patru luni”.

Cum afectează jucăriile mediul și sănătatea copiilor

Ajutor din partea Agenţiei Europene pentru Produse Chimice

Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (AEPC) vine în ajutorul clienților cu un instrument care conține informații (nume și distribuitor), dar și fotografii, ale produselor care pot reprezenta un risc pentru sănătate. Cele mai periculoase produse, potrivit agenției, sunt jucăriile din plastic, bijuteriile și produsele din piele.

AEPC sfătuiește consumatorii să citească etichetele, să aleagă produse naturale și să cumpere de la companii în care au încredere.

Citește și Studiu: Copiii sunt mai creativi când au mai puține jucării

spot_img

Ultimele știri