20/10/2009 Enel – Parcul Villa Demidoff, Florenta: „Diamantul” prin care soarele straluceste chiar si noaptea

Administratia din Florenta si Enel au prezentat in parcul Villa Demidoff din Pratolino o prima centrala de ultima generatie, proiectata de Enel in parteneriat cu Universitatea din Pisa. Centrala de mici dimensiuni poate stoca energie sub forma de hidrogen prin panouri solare.

Incepand de astazi, provincia Florenta va avea propriul „Diamant”, centrala de ultima generatie a Enel in forma de diamant, de unde si denumirea. Pe timp de noapte, Diamantul va lumina parcul Villa Demidoff, capodoperele artistice si minunile naturale de acolo, printre care statuia lui Appennino semnata Giambologna, helesteul Maschera si chilia lui Cupidon.

Prima instalatie Diamant a fost prezentata pe data de 17 octombrie la Villa Medicean din Pratolino, Tuscania. Proiectata si dezvoltata de Divizia Inginerie si Inovatie din Departamentul de Cercetare al Enel, in parteneriat cu Universitatea din Pisa, „Diamantul” este un sistem energetic avansat care permite, pentru prima data, testarea puterii de generare din panouri fotovoltaice cuplate la un sistem de stocare pe baza de hidrogen ce poate furniza energie chiar si atunci cand cerul este innourat.

Cu un design deosebit (structura geodezica Fulleresque din sticla si otel) ce permite amplasarea in locuri speciale in ce priveste arhitectura si natura, capacitatea instalata de 11 kWp a Diamantului va fi utilizata pentru a lumina gradinile si statuile din Villa Demidoff pe timp de noapte. De asemenea, va furniza energie pentru bicicletele electrice oferite vizitatorilor de la Villa Medicean.

Cele 38 de panouri fotovoltaice de ultima generatie instalate pe structura genereaza electricitate pe baza razelor soarelui. Energia nefolosita este apoi stocata prin generarea de hidrogen si depozitarea in unul dintre cele trei rezervoare sferice din Diamant. Incorporand hidrogen in celulele de combustibil, Diamantul poate furniza energie chiar si pe timp de noapte sau cand cerul este innourat.

Livio Vido, seful Diviziei Inginerie si Inovatie a Enel, a declarat: „Obiectivul nostru strategic este de a testa la scara larga instalatia formata din panouri solare si sistemul de stocare a energiei. Scopul este de a imbunatati procesul de generare din surse regenerabile prin furnizarea continua si mai ales predictibila a energiei. Diamantul este primul pas pentru cercetare care, credem noi, va fi de o importanta majora pentru dezvoltarea energiei regenerabile”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri