In primele 8 luni din 2013, omenirea a reusit sa epuizeze echivalentul resurselor naturale pe care le poate produce Terra intr-un an, iar acum traim “pe datorie ecologica”, scrie lemonde.fr, care citeaza un studiu al ONG-ului Global Footprint Network.
Global Footprint Network calculeaza in fiecare an ziua in care consumul de resurse naturale al omenirii depaseste “capacitatea de productie a Pamantului”, iar aceasta Zi a depasirilor sau Overshoot Day este, in acest an, marti 20 august”, potrivit 20minutes.fr.
In consecinta, pana in 31 decembrie 2013, 7 miliarde de oameni, adica toata populatia globului, vor trai din stocuri, din cele de peste, de exemplu, deja supraexploatate; vor polua si mai mult, iar in atmosfera se vor acumula cantitati si mai mari de CO2.
Avem nevoie de 1 Pamant si jumatate
Pamantul a reusit sa asigure o lunga perioada de timp nevoile oamenilor fara sa-si epuizeze resursele insa in perioada anilor ’70, odata cu cresterea populatiei si a consumului, a fost atins un prag critic. Iar acum, cand suntem peste 7 miliarde de pamanteni, am avea nevoie de o planeta si jumatate pentru a ne asigura traiul, in concluzie ne-ar trebui 1 Pamant si jumatate”, potrivit WWF, care participa la aceasta trista evaluare anuala.
Astazi, peste 80% din populatia planetei traieste in tari care utilizeaza mai mult din ceea ce propriile lor ecosisteme ar putea asigura. Daca ar depinde doar de ceea le ofera tara lor, din punctul de vedere al resurselor, japonezii, de exemplu, ar avea nevoie de 7 Japonii, pentru un consum durabil, francezii de o Franta si jumatate, iar elvetienii sau italienii de 4 Elvetii sau de 4 Italii”, potrivit celor 2 ONG-uri.