16/11/2009 WWF – 30 ha de paduri din situri Natura 2000 ar putea fi scoase definitiv din fondul forestier

Agent Green și organizațiile partenere [1] sunt indignate deoarece o Hotarare de Guvern ar urma sa forteze defrisari in situri Natura 2000 pentru construcția tronsonului 3 al DN 66A care nu a primit acordul de mediu [2]. „Acest HG este un gest disperat al democratilor care isi doresc DN 66A cu orice pret. Constructia ilegala in situri Natura 2000 si in zone de protectie integrala din parcuri nationale nu este o joaca de copii.

Domnul ministru Berceanu trebuie sa stie ca exista consecinte legale pentru fiecare copac taiat si pentru fiecare piatra miscata in zona Campusel – Lacul Iovanu. Nu numai domnul ministru si increngatura democrata vor suferi aceste consecinte legale, dar intreaga tara care va intra automat in infringement pentru incalcarea legislatiei comunitare pe situri Natura 2000”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

HG-ul initiat de Radu Berceanu (ministru al transporturilor si ministru interimar al agriculturii si padurilor) prevede scoaterea definitiva din fondul forestier national de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A. a terenului in suprafata de 30,4223 ha, cu defrisarea vegetatiei forestiere pe suprafata de 13,1615 ha.

„Conform procedurilor de scoatere din fondul forestier pentru terenuri forestiere cu suprafata peste 1,0 ha, inclusiv documentatia intocmita in acest sens trebuie sa contina acordul de mediu sau fisa tehnica intocmita pentru obtinerea acordului de mediu aprobata de catre Agentia Nationala de protectia Mediului, dupa caz, prin ordin al ministrului mediului. In prezent acordul de mediu nu a fost eliberat deoarece studiul de impact este submediocru. In perspectiva nu vad cum ar putea fi dat acest acord pentru ca in zone de protectie integrala nu se poate construi legal”, a adaugat Janos Mark-Nagy, ecolog Societatea Carpatina Ardeleana.

„Modul in care au fost respectate dispozitiile privind participarea publicului la procesul de elaborare a acestui HG conform Articolului 6 al Legii 52/2003 ridica alte probleme. Domnul Berceanu s-a limitat la publicarea proiectului legislativ doar pe site-ul ministerului agriculturii. Printre altele, dispozitiile legale il obligau pe ministru sa informeze presa, organziatiile interesate si sa desemneze o persoana pentru relatia cu societatea civila. Dispozitiile prevad si situatii de urgenta in cazuri exceptionale care impun adoptarea de solutii imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse interesului public. Singura situatie exceptionala ar putea fi regretul democratilor de a pleca de la guvernare fara a distruge natura pentru construirea DN 66A”, a adaugat Dana Balcan, avocat Agent Green.

Agent Green, Societatea Carpatina Ardeleana, WWF, Grupul Milvus si Vier Pfoten cer:
– Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa renunte imediat la HG-ul pentru defrisarea padurii in vederea realizarii tronsonlui 3 al DN 66A
– Presedintelui Basescu sa isi faca publica pozitia cu privire la DN 66A si la implicarea in conceperea acestui HG

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri