15/09/2009 Enel – ENEL: PARTENERIAT IN VEDEREA DEZVOLTARII DE TEHNOLOGII PENTRU CAPTAREA SI DEPOZITAREA CO2 IN CHINA

Datorita acordului semnat pe 14 septembrie de ministrul chinez pentru Stiinta si Tehnologie si ministrul Italian pentru Mediu, in China continua cooperarea pentru promovarea tehnologiilor de carbune curat.

Cooperarea dintre Italia si China in domeniul tehnologiilor pentru captarea si stocarea de CO2 continua prin semnarea unui acord in capitala chineza de catre ministrul chinez pentru Stiinta si Tehnologie, Cao Jianlin, ministrul Italian pentru Mediu, Corrado Clini, si directorul diviziei de Inginerie si Inovatie a Enel, Livio Vido, in prezenta ministrilor Wan Gang si Stefania Prestigiacomo.

Acordul de pe 14 septembrie, ulterior Memorandumului de Intelegere semnat la Beijing in mai 2008, se refera la studiul de fezabilitate in vederea construirii unui sistem pentru captarea CO2 produs la o centrala pe baza de carbune din China si injectarea acestuia in campul petrolifer, crescand astfel productia de titei.

Livio Vido, directorul diviziei de Inginerie si Inovatie a Enel, a remarcat: „Acordul consolideaza colaborarea dintre Enel si institutiile din China, cu care am colaborat cu succes din 2004. Enel pune la dispozitia unei tari minunate precum China tehnologiile sale de ultima ora pentru captarea si depozitarea dioxidului de carbon, care vor aduce o contributie importanta in lupta impotriva schimbarilor climatice”.

Parteneriatul dintre Italia si China va promova schimbul de informatii intre cercetatorii din cele doua tari, ambele angajandu-se sa dezvolte tehnologii noi ce vor reduce semnificativ emisiile de CO2 produse la centralele termice.

Enel va contribui la succesul programului prin impartasirea cu partenerii chinezi a experientei dobandite in proiectarea si construirea unui sistem pilot care sa permita testarea celor mai avansate tehnologii pentru captarea CO2 la centrala Federico II din Brindisi, incepand cu 2010.

In plus, Enel a dezvoltat un program pentru construirea unei centrale la scara larga care va pemite, incepand cu 2015, captarea CO2 produs la centrala pe baza de carbune ce va fi construita in Porto Tolle. Programul este revizuit in prezent de Uniunea Europeana in vederea alocarii de fonduri in baza Planului European de Relansare Economica.

Enel este unul dintre cei mai activi jucatori pe piata chinezeasca a proiectelor pentru reducerea gazelor cu efect de sera, conform Protocolului Kyoto. China se afla pe locul intai la nivel mondial in ce priveste potentialul de reducere a acestor gaze, luand in considerare tarile care au primit autorizatie de la Natiunile Unite.

Datorita achizitionarii Endesa, portofoliul pentru dezvoltare curata (CDM) se bazeaza in prezent pe un volum de credite de emisie provenite din proiecte deja dezvoltate de 140 de milioane de CO2, – ceea ce reprezinta 8% din totalul emisiilor globale

spot_img

Ultimele știri