Premierul a semnat Memorandumul pentru crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov

Premierul Marcel Ciolacu a semnat Memorandumul pentru crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov, eveniment organizat în contextul marcării Zilei Mediului în zona Pădurii Baloteşti. Acesta a declarat că Guvernul are obligaţia să susţină proiectele privind împăduririle şi reîmpăduririle, având în vedere că anual cheltuie miliarde de euro pentru Sănătate, întrucât oamenii se îmbolnăvesc şi din cauza poluării.

”Toate marile capitale din Europa au o centură, care e un tampon, o mască de oxigen a oraşului. E evident că poluarea ucide, dacă şi corupţia ucide, pe corupţi îi mai vedem la televizor, îi mai vedem liberi pe stradă, îi mai ştim, poluarea, în schimb, este un ucigaş invizibil”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a spus că toate partidele politice au semnat această iniţiativă.

”M-am alăturat astăzi inițiativei lui Alex Gavan şi a colegilor săi din Platfoma Civică “Împreună pentru Centura Verde” pentru că eu cred că trebuie să ne unim toți- societate civilă și autorități, în jurul unui proiect comun. Centura Verde București-Ilfov trebuie să fie rezerva de oxigen pentru oamenii care trăiesc aici și care resimt din plin efectele poluării!
Poluarea nu este de stânga sau de dreapta. Poluarea ne priveşte pe toți. Poluarea ne ucide pe toți! Și toți, împreună, avem datoria de a lupta împotriva acestui ucigaș invizibil!”, a declarat premierul.
Alex Glăvan a punctat că demersul este unul apolitic, iar Centura Verde Bucureşti-Ilfov este şi un proiect de sănătate publică.

„Parafăm prin această semnătură proiectul nostru prin care să conservăm pădurile din jurul Bucureştiului, care acum a trecut de Senat, aproape cu unanimitate, a fost un sigur vot împotrivă şi se află în Camera Deputaţilor, sperăm să fie adoptat până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare. Spun asta, având în vedere ajutorul domnului prim-ministru, ajutorul celorlalte partide, pentru că, după cum toţi bine ştiţi, Platforma Civică Împreună Pentru Centura Verde este un demers apolitic, care şi-a propus să aducă toţi factorii relevanţi, autorităţi şi politicieni laolaltă, pentru că poluarea nu are culoare politică şi ne afectează pe toţi la fel de mult. Asta se întâmplă astăzi prin această semnare, cumva, avem ultima semnătură, semnătura relevantă ca să protejăm aceste păduri”, a spus Glăvan.

Ciolacu i-a felicitat pe Alex Glăvan, Florin Stoican şi Daniel Sărdan pentru iniţiativa Platforma civică Împreună Pentru Centura Verde.

”Sunt foarte puțini oameni care reușesc să urce la peste opt mii de metri fără oxigen suplimentar. Alex Gavan este unul dintre ei! Da, acolo este vorba de aerul rarefiat. Dar, aici jos, noi toți ne sufocăm de la poluare. Asta trebuie să fie și Centura Verde București-Ilfov! Rezerva de oxigen pentru oamenii care trăiesc aici și care resimt din plin efectele poluării! De aceea, m-am alăturat astăzi inițiativei lui Alex Gavan şi a colegilor săi din Platfoma Civică “Împreună pentru Centura Verde” pentru că eu cred că trebuie să ne unim toți- societate civilă și autorități, în jurul unui proiect comun. Dezvoltăm Bucureștiul și Ilfovul, construim și multă infrastructură pentru accesul în oraș, dar trebuie să ne asigurăm că poluarea nu ne sufocă, iar una dintre soluții este protejarea prin lege a pădurilor din jurul capitalei, noi împăduriri pentru a mări suprafața forestieră existentă, dar și deschiderea acestor păduri către oameni, în scop recreațional”, a adăugat oficialul.

Prim-ministrul a vorbit și de importanţa implementării proiectelor de mediu finanţate prin PNRR, inclusiv cele legate de împăduriri.

„De aceea şi în zona industrială trebuie reciclarea, de închis acel cerc, trebuie cât mai mult fondurile direcţionate către acest lucru, nu se exclud fondurile pentru reîmpăduriri. Ştim foarte bine că nu toţi banii din PNRR sunt împrumturi şi sunt granturi şi, astfel, dacă nu-i folosim, îi vom pierde. Şi am avut o discuţie cu domnul ministru al Mediului, am identificat şi la ADS terenuri de alte categorii, nu cele arabile, astfel încât să cheltuim toţi cei aproape 500 de milioane. Parte din ei, după ce trece legea, vom putea, legal, să-i folosim pentru acest proiect. Repet, mie-mi place foarte mult că proiectul nu e plecat de la o autoritate guvernamentală, e plecat dintr-o iniţiativă cetăţenească. Aşa că se face această completare între societatea civilă, Guvernul României şi Parlament, Parlamentul va vota legea”, a explicat premierul.

Întrebat despre suprafeţele de teren care ar urma să fie împădurite, el a precizat că este vorba despre 300.000 de hectare aflate în analiza ADS.

Potrivit acestuia, totodată, 75% din ţintele pe care România şi le-a asumat pentru aderarea la OCDE privesc problematica de mediu.

„75% din cerinţe pentru a adera la OCDE, adică să intri în clubul select al statelor dezvoltate, nu ţin de finanţe sau ANAF, ţin de mediu, ca să înţelegem, o dată pentru totdeauna, abordarea care este în acest moment”, a transmis Ciolacu.

spot_img

Ultimele știri