În perioada 1988-2015, 100 de companii din industria combustibililor fosili au generat mai mult de 70% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit Carbon Majors Report 2017, citat de The Guardian. Autorii raportul se concentrează pe analiza nivelului de gaze cu efect de seră, emise industria combustibililor fosili.
Potrivit sursei citate, în 1988 s-a înființat Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) (n.r. care realizează un raport la fiecare șase ani) și s-a recunoscut oficial că schimbările climatice sunt provocate de activitățile umane. De atunci, avertizează autorii raportului, industria combustibililor fosili și-a dublat aportul în determinarea schimbărilor climatice.
„Industria combustibililor fosili a emis în 28 de ani tot atât de multe gaze cu efect de seră cât a emis în 237 de ani, din 1988 și până la începutul revoluției industriale. Începând cu 1988, mai mult de jumătate din emisiile globale de gaze cu efect de seră au fost produse de doar 25 de companii de stat și private”, se arată în raport.
Citește și: VIDEO Tim Flannery: „Guvernul nu este acolo pentru corupți sau pentru a facilita exploatarea resurselor”
În perioada 1988-2015, 25 de companii de stat și private au emis în total 51% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră din sectorul industrial. Mai mult decât atât, cele 100 de companii incluse în raport au produs în aceeași perioadă de timp 71% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră.
În topul celor mai poluante companii cu capital privat se află: ExxonMobil (SUA), Shell (Olanda), BP (Marea Britanie), Chevron (SUA), Peabody (SUA), Total (Franța) și BHP Billiton (Australia).
Cât privește companiile deținute de stat, în același top se află Saudi Aramco (deținută de Arabia Saudită), Gazprom (Rusia), compania petrolieră de stat din Iran – National Oil Company, Coal India, Pemex (Mexic) și PetroChina. Emisiile provenite din industria chineză a cărbunelui, unde sunt incluse companii deținute de stat precum: Shenhua Group, Datong Coal Mine Group și China National Coal Group, reprezintă jumătate din cât s-a emis la nivel global. Adică, potrivit experților, aproximativ 4 miliarde de tone.
Autorii raportului susțin că dacă combustibilii fosili continuă să fie extrași în următorii 28 de ani în același ritm în care au fost extrași între 1988-2017, temperaturile globale medii vor crește cu 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului.