Bicicletele romanilor au inceput sa se avante in jungla orasului. Promovarea transportului pe doua roti este pe val, dar pana cand oamenii vor putea sa pedaleze linistiti pana la serviciu mai e cale lunga. Vestea buna e ca orice firma poate contribui la promovarea mersului pe bicicleta.
„Green Report” va invita sa descoperiti zece metode prin care puteti avea un business bike-friendly, demonstrand clientilor si comunitatii ca va preocupa protejarea mediului.
Text de Raluca Petrescu
RASTELURI LA INTRARE
Instalati rasteluri la sediului companiei. Asigurarea unui numar suficient de suporturi este cel mai simplu mod de a-i incuraja pe angajati sa vina la
serviciu pedaland. Astfel, oamenii vor avea siguranta ca oricand se decid sa renunte la masina sau la transportul in comun vor avea unde sa-si „parcheze” bicicletele. Rastelurile vor fi o invitatie deschisa si pentru clientii care prefera sa infrunte aglomeratia din oras cu bicicleta. In plus, initiativa ar putea fi un exemplu pentru alte companii care ar putea oferi, la randul lor, astfel de facilitati.
BICICLETE GRATUITE
In cazul in care exista angajati care isi doresc sa vina la serviciu cu bicicleta, dar nu detin un astfel de vehicul, compania poate pune la dispozitie gratuit acest serviciu. Acestea ar putea fi folosite inclusiv pentru deplasarile pe distante scurte in interes personal sau de serviciu. In Capitala, Raiffeisen Bank a demarat proiectul „Biciclete cu cravata”, prin care angajatii au acces gratuit la biciclete, e care le pot folosi in pauze si pentru deplasarea la intalniri.
DISCOUNTURI
Oferi ti discounturi angajatilor care vin cu bicicleta la birou. Acest lucru este foarte usor de facut, mai ales in cazul firmelor din sectorul de retail sau al restaurantelor care pot oferi biciclistilor o reducere pentru produsele lor. Chiar daca discounturile sunt simbolice ori sunt oferite doar pe parcursul
unor perioade promotionale, spre exemplu in weekenduri si in vacantele legale, compania va stimula transportul cu bicicleta si va atrage atentia clientilor responsabili fata de mediu.
ECHIPAMENTE
Puneti la dispozitia celor care vin cu bicicleta la firma sisteme de siguranta sau echipamente de rezerva. In acest fel, atat angajatii, cat si clientii care aleg varianta transportului verde se vor simti in siguranta chiar daca isi uita acasa propriile dispozitive. Cu o investitie minima, orice firma se poate dota cu cateva lanturi de siguranta si pompe pe care amatorii de ciclism sa le poata folosi in caz de urgenta.
CURIERAT ECO-FRIENDLY
Folositi curierii pe bicicleta pentru transmiterea coletelor de dimensiune redusa. In conditiile actuale de trafic din orase, coletele mici sau documentele pe care doriti sa le livrati au mai multe sanse sa ajunga la destinatie mai repede cu bicicleta decat cu variantele clasice de transport. In plus, veti economisi combustibilul masinilor de serviciu si veti contribui la dezvoltarea unui serviciu de transport mai verde.
BIKE-TRAINING
Oferiti training de ciclism pentru angajati. Multi dintre oamenii care si-ar dori sa ajunga la serviciu pedaland se tem, pe buna dreptate, sa foloseasca
acest mijloc de transport in oras. Cu sprijinul ONG-urilor specializate, compania poate oferi un curs de ciclism la care salariatii pot afla care este cel
mai potrivit traseu de acasa pana la sediu, care sunt zonele in care se gasesc piste de biciclete si ce masuri de siguranta trebuie sa ia inainte de a porni la drum. In acest fel, le aratati angajatilor ca sunteti preocupati de siguranta lor.
SOLUTII DE BACK-UP
Garantati-le salariatilor care utilizeaza bicicleta o alternativa in caz de urgenta. Spre exemplu, oferiti posibilitatea de a deconta transportul cu un taxi
in cazul deplasarilor de urgenta sau al situatiilor in care starea vremii se deterioreaza. In cazul in care exista varianta masinii de serviciu, oferiti posibilitatea sa o poata folosi in acest scop atunci cand situatia o impune. Acest lucru le va da mai multa incredere oamenilor ca nu risca nimic renuntand la masina personala in favoarea bicicletelor.
PAZA BUNA
In cazul in care sediul firmei dispune de curte, puneti la dispozitie un spatiu ferit pentru o parcare de biciclete. Aceasta zona ar trebui monitorizata de un paznic sau de o camera video, asa incat persoanelor care detin biciclete scumpe sa nu le fie teama sa vina cu ele la serviciu. O alternativa la acest serviciu poate fi parcarea exterioara acoperita si cu acces limitat sau care intra in aria de monitorizare a unor agenti de paza.
CABINA DE DUS
In masura in care este posibil, amenajati dusuri pe care angajatii sa le poata folosi dupa un drum cu bicicleta. O astfel de facilitate urca la un alt
nivel politica firmei de a deveni „bicycle-friendly”. Totusi, in cazul in care amenajarea dusurilor nu este posibila la sediul propriu, compania poate negocia accesul angajatilor care utilizeaza bicicletele la dusurile salilor de sport din zona sau in cladirile vecine care dispun de astfel de dotari.
COMPETITII DE CICLISM
Organizati competitii cicliste cu alte companii! Mobilizati-i pe angajati sa participe laconcursuri si sa-si masoare agilitatea sau rezistenta cu personalul altor firme. In cazul companiilor cu personal numeros, competitiile pot fi organizate chiar intre departamente. Dupa un tur in aer liber si o festivitate de premiere simbolica, veti avea garantat angajati mai veseli, mai competitivi si mai motivati. In plus, astfel de initiative pot fi un prilej excelent de publicitate pentru companie, care va demonstra implicarea in activitati „verzi”.
Articolul "10 pasi pentru o afacere bike-friendly" a aparut in numarul de iunie al revistei Green Report disponibila pe www.green-report.ro in varianta pdf, dar poate fi si rasfoita online.