10 milioane de locuri de muncă ar putea fi create prin trecerea la energii regenerabile – raport

De la parcurile eoliene marine din Marea Britanie la centralele de energie solară plutitoare din Vietnam, aproximativ 13.000 de proiecte de energie regenerabilă din aproape 50 de ţări aşteaptă finanţare, şi ar putea crea până la zece milioane de locuri de muncă ecologice, conform unui raport publicat miercuri de firma de consultanţă EY-Parthenon, citat de Reuters.

Proiectele de energie regenerabilă oferă oportunităţi de investiţii de 2.000 miliarde de dolari şi ar putea genera locuri de muncă pe plan local şi în lanţurile de aprovizionare, ajutând la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi asigurând o redresare verde în urma pandemiei de coronavirus, arată datele EY.

Serge Colle, consilier pe problemele de energie la EY, a declarat că raportul arată că există pe plan global „un potenţial imens pentru a accelera investiţiile private în energie regenerabilă”, cu politici guvernamentale şi alte autorităţilor de reglementare adecvate.

Dacă proiectele identificate sunt implementate în următorii trei ani, ele ar dubla rata construirii în domeniul energiei regenerabile pe plan global, reducând cu 22% emisiile de gaze cu efect de seră, se arată în raport.

Acest lucru ar însemna 9% din reducerile de emisii necesare până în 2030 pentru a menține încălzirea planetei la cel mai ambițios obiectiv global de 1,5 grade Celsius peste nivelul din epoca preindustrială, se mai arată în raportul comandat de Fundația Europeană pentru Climă (ECF).

Cele mai mari potenţiale beneficii ar fi pentru muncitorii din China şi Statele Unite, unde aceste proiecte ar putea crea aproximativ două şi, respectiv, 1,8 milioane de locuri de muncă. De asemenea, sute de mii de slujbe ar putea fi generate în India, Australia, Brazilia, Marea Britanie şi Canada din majorarea capacităţilor de energie regenerabilă. Toate acestea ar compensa parţial locurile de muncă pierdute în perioada pandemiei.

„Această tranziție nu este la fel de simplă ca și cum ai lua un muncitor din domeniul petrolului și gazelor offshore și l-ai recalifica pentru a opera o turbină eoliană și toată lumea este mulțumită. În mod clar, va exista o anumită deconectare”, a declarat Lord, care nu a fost implicat în raportul EY.

Este esenţială coordonarea între guverne şi companii pentru dezvoltarea infrastructurii locale şi a competenţelor necesare pentru extinderea generării şi utilizării energiei regenerabile, ceea ce va duce la atragerea investiţiilor necesare, consideră EY.

Potrivit lui Lord, dificultăţile vor fi şi mai ridicate în ţările în curs de dezvoltare unde o mare parte a populaţiei nu are acces la energia electrică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri