06/05/2010 AQUASERV S.A. Tg.-Mures – Un mediu mai curat pentru Tirgu-Mures si imprejurimi, cu sprijinul Uniunii Europene

Marti 4 mai 2010, a avut loc receptia la terminarea lucrarilor de reabilitare ale Statiei de Tratare Ape Uzate, in prezenta reprezentantilor Beneficiarului Final – S.C Compania AQUASERV S.A, ai Antreprenorului general (proiectare si executie) al lucrarii – Spaans Babcock Alewijnse din Olanda, si ai Inspectoratului de Stat in Constructii. Aceasta lucrare reprezinta una din componentele majore a Programului ISPA, prin care S.C. Compania AQUASERV S.A. beneficiaza de finantare nerambursabila din partea Uniunii Europene in vederea imbunatatirii conditiilor de mediu si a serviciilor prestate locuitorilor judetului si nu numai.

Scopul programului finantat de Uniunea Europeana este conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului, protectia sanatatii oamenilor si utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale.

Principalul obiectiv al componentei de Reabilitare a Statiei de epurare, este aceea de a reabilita, respectiv retehnologiza statia de epurare a municipiului Tirgu Mures. Prin realizarea acestui obiectiv se obtine: conformitatea cu directiva Uniunii Europene referitoare la epurarea apelor uzate, directiva preluata de legislatia romana in vigoare, reducerea riscurilor privind sanatatea populatiei si reducerea impactului asupra mediului. Astfel, prin imbunatatirea calitatii apei epurate, se va reduce gradul de poluare a raului Mures.

Contractul de lucrari pentru Reabilitarea Statiei de epurare a fost semnat in septembrie 2005, cu firma Spaans Babcock Alewijnse din Olanda.

Lucrarile receptionate vizeaza:
– constructia unei linii mecanice noi (gratare, deznisipator, separator de grasimi)
– reabilitarea decantoarelor primare existente
– constructia unei statii de pompare noi pentru namolul primar
– re-echiparea statiei de pompare apa decantata existenta
– reabilitarea, re-tehnologizarea si re-echiparea liniei biologice de epurare a apelor uzate
– lucrari electrice si de automatizare

Lucrarile au demarat in anul 2006 si au fost implementate in asa fel incat statia de epurare sa functioneze la parametrii care sa asigure deversarea apei in emisar la parametrii ceruti de Compania Nationala „Apele Romane”.

Dupa aceasta receptie la terminarea unei parti majore a lucrarilor va urma 1 an de garantie, perioada in care operarea Statiei de epurare se va face deja de catre personalul S.C. Compania AQUASERV S.A.

Uniunea Europeana, prin programul de finantare ISPA – Instrumentul Structural pentru Politici de Preaderare, contribuie la finantarea Masurii ISPA “Reabilitarea alimentarii cu apa potabila si a colectarii si epurarii apelor uzate in orasul Tirgu Mures”. Bugetul alocat pentru aceasta Masura este de 28 milioane Euro, din care 75% este asistenta financiara nerambursabila acordata de Uniunea Europeana. Masura reprezinta cea mai mare investitie, din fonduri europene, in judetul Mures.

spot_img

Ultimele știri