Vineri, 5 iunie, s-a derulat actiunea de ecologizare la Lacul de acumulare Plumbuita de pe raul Colentina, atat in zona malurilor, cat si in cuveta lacului. Cu sprijinul firmelor de salubrizare puse la dispozitie de Primaria Sectorului 2, respectiv ADP Sector 2 si SC Supercom SA, s-au colectat peste 160 mc de deseuri menajere (aproape 5 tone, calculat la 300 kg/mc), excluzand cuantificarea vegetatiei si namolului scos din cuveta lacului, intrucat actiunea continua si la aceasta ora.
De asemenea, cele 5 barci folosite pentru ecologizare s-au pus la dispozitie de catre S.C. Manor Center SRL, firma care administreaza potentialul piscicol al lacului care au colectat 50 mc de deseuri vegetale. Conform autorizatiei de gospodarire a apelor emisa de ANAR, S.C. Manor Center SRL are obligatia de a asigura curatenia si igienizarea zonelor in care se practica pescuitul sportiv, precum si igienizarea lacului pe toata suprafata acestuia, inclusiv a zonei de protectie pe o distanta de 10 m de la mal. La actiune au participat astazi peste 50 de studenti de la Universitatea Ecologica Bucuresti, circa 30 de angajati de la A.N. Apele Romane, actiune la care s-au alaturat in jur de 10 riverani.
Prin aceasta actiune, A.N. Apele Romane incurajeaza autoritatea locala sa monteze containere pentru colectarea deseurilor. In plus, este esential ca autoritatile locale sa racordeze cartierele riverane la reteaua de canalizare, actualmente apele uzate fiind dirijate prin rigolele stradale in lac, precum si sa convinga cetatenii de a contracta firme de salubrizare pentru ridicarea deseurilor, prevenind in acest fel aruncarea deseurilor direct in apa.
Actiunea face parte dintr-o serie de alte actiuni similare pe care Administratia Nationala „Apele Romane” le-a derulat simultan in aceste zile in toate bazinele hidrografice, pe raurile Targului, Vedea, Arges, Olt, Jiu, Teleorman, Olanesti, Tismana, Buzau, Doftana, Crisul Alb, Crisul Negru, Barcau, Timis, Barzava, Canalul Bega, Golful Cernei, Suceava, Bistrita, Trotus, Ramnicu Sarat, Milcov, Somesul Mic, Mures, Tarnava Mare, Tarnava Mica, Aries, Iara; la acumularile Lacul Morii, Golesti, Vacaresti, Frumoasa, Rusciori, Ilfoveni si Adunati, Ialomita, Pucioasa, Siriu, Ciurbesti, Surduc, Poiana Uzului, Calinesti Oas, Firiza, Ighis, Zetea, Beizd, Mihoiesti, Cincis, la digurile de aparare, faleza din Constanta, precum si in zonele de protectie ale lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor.
Din informatiile preliminare centralizate la aceasta ora, au fost colectate in jur de 300 tone (peste 500 mc deseuri menajere si vegetatie si alte 150 de tone de material lemnos etc.), incluzand deseuri menajere, material lemnos, imbracaminte, ustensile de uz caznic etc. Cele mai mari cantitati de deseuri au fost colectate in bazinele hidrografice Jiu si Olt. Cel mai mare recod de participare a voluntarilor s-a inregistrat in bazinul hidrografic Mures, in jur de 2000 de participanti. Practic, numarul total al participantilor la aceasta actiune aproape s-a dublat fata de cat era initial ajungand la aproape 5000 de participanti.
Prin astfel de actiuni, A.N. Apele Romane doreste sa constientizeze cetatenii in ceea ce priveste importanta pastrarii curateniei apelor si, in acelasi timp, sa faca un apel la solidaritate sociala si interinstitutionala pentru ca, printr-un efort conjugat comun, sa previna si sa combata impreuna fenomenul poluarii apelor, inclusiv prin metode coercitive.
Actiunile derulate in aceste zile de catre A.N. Apele Romane sunt desfasurate in cadrul campaniei „Saptamana Mediului Tau”, sub patronajul Ministerului Mediului.