Macacii, barometru al poluarii urbane

Oamenii de stiinta din Asia de sud si sud-est se folosesc de maimute pentru a monitoriza toxicitatea urbana, pentru ca poluare are asupra acestor animale efecte similare cu cele resimtite de oameni, potrivit Treehugger.

"Macacii sunt asemanatori anatomic, fiziologic si comportamental oamenilor si sunt similari din punct de vedere al raspunsului la expunerea la toxicitate", a declarat dr. Lisa Jones-Engel, cercetator la Universitatea Washington din Seattle.

Cercetatorii s-au folosit de mostre de par de la trei grupuri diferite de macaci, care s-au adapostit in jurul templului Swayambhu din capitala statului Nepal, pentru a demonstra cresterea concentratiei de plumb din mediul inconjurator.

"Macacii tineri impartasesc o inclinatie spre curiozitate si au tendinta de a ridica obiecte si de a le introduce in gura, precum copiii", a mai explicat Lisa Jones-Engel.

Desi cercetarile sunt inca la inceput, oamenii de stiinta spera ca, prin monitorizarea maimutelor sa reuseasca sa creeze o harta a toxicitatii zonelor urbane.

Foto: Treehugger

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri