Cum se joaca pisicile cu inertia si gravitatia ca sa lipaie apa

Patru cercetatori de la institute reputate din SUA si-au rupt din timpul pretios pentru a da stapanilor de pisici raspuns la o intrebare veche de cand lumea, dar imposibil de lamurit pana acum: cum beau felinele apa sau lapte fara sa isi ude botul?

Cercetatorii, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si de la Universitatea Princeton, au analizat cu ajutorul unor inregistrari video maniera in care pisicile si alte cateva feline salbatice obisnuiesc sa bea apa sau lapte.

Oamenii de stiinta au aflat astfel ca felinele utilizeaza cu maxima eficienta echilibrul dintre doua forte fizice – gravitatia si inertia.
Se stia deja ca, pentru a bea, pisicile isi intind limba catre vasul cu apa si curbeaza varful limbii pentru a-i da forma unui polonic.

Acest detaliu a fost observat pentru prima oara de un inginer de la MIT, in 1940, cu ajutorul unei camere video.

Insa, cu ajutorul unor dispozitive video mai performante din zilele noastre, autorii studiului au remarcat faptul ca doar varful limbii pisicii atinge lichidul din bol.

Spre deosebire de caini, pisicile nu isi introduc toata limba in apa sau in lapte atunci cand beau, ci recurg la acest mecanism mult mai subtil si mai elegant.

De fapt, varful limbii pisicii abia atinge suprafata lichidului, animalul retragandu-si limba cu mare viteza. In acest fel se formeaza o coloana de lichid intre limba in miscare a animalului si suprafata lichidului, pe care pisica o capteaza imediat, inchizandu-si botul, lasandu-si imaculate atat mustatile, cat si buzele.

Coloana de lichid rezulta din echilibrul delicat dintre gravitatie, care atrage lichidul catre bol, si inertie, care in fizica se refera la tendinta unui obiect sau a unui lichid de a-si continua miscarea inceputa, atat timp cat nu i se opune o alta forta, au explicat autorii studiului.

Pisicile stiu instinctiv cu ce viteza trebuie sa "linga" suprafata lichidului – de patru ori pe secunda, in medie – pentru a mentine un echilibru perfect intre cele doua forte si momentul in care trebuie sa inchida botul.

Daca asteapta o fractiune de secunda mai mult, forta de gravitatie invinge forta de inertie, iar lichidul cade in bol.

De fiecare data cand atinge apa cu limba, pisica capteaza, in medie, 0,1 mililitri de lichid, potrivit calculelor savantilor americani.

Desi pisicile domestice ating suprafata lichidului de patru ori pe secunda, felinele de talie mare au invatat sa incetineasca aceasta miscare, fara a "sparge" coloana de lichid, si sunt capabile sa lipaie in mod natural mult mai incet, fara nicio problema.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri