COP 16 Summit-ul de la Cancun, cosmar logistic pentru delegati si jurnalisti

Daca negocierile climatice de anul trecut, de la Copenhaga s-au dovedit un haos organizatoric, cu mii de oameni lasati pe dinafara salilor de conferinte si uitati afara, in zapada, la Cancun lucrurile merg, pana acum, la fel de prost, comenteaza ”The Guardian”.

Aici insa problemele principale sunt altele: caldura dogoritoare si distantele uriase dintre hotelurile unde sunt cazati delegatii si salile de conferinta.

Membrii delegatiilor si jurnalistii sunt frustrati deopotriva din cauza timpului petrecut in fiecare dimineata pentru a ajunge la Moon Palace Resort, locul unde se desfasoara negocierile. ”Palatul Lunii” este localizat la peste 40 de kilometri distanta de cele mai multe hoteluri si cuprinde, de fapt, trei complexe separate. 

Pentru a ajunge la ”Luna”, delegatii sunt nevoiti sa mearga 40 km cu un autobuz, sa treaca printr-un control strict de securitate, iar apoi sa ia un alt autobuz, pentru inca 10 km. Odata ajunsi la hotel, mai raman aproape 1,5 kilometri de parcurs intre centrul de presa si sala in care au loc conferintele, dar inca pe atat pana la zona in care delegatiile guvernamentale isi petrec momentele de pauza intre negocieri.

Cladirile ce gazduiesc conferintele sunt inconjurate de garzi inarmate si sarma ghimpata, iar din cauza aglomeratiei de pe strazi se formeaza tot timpul ambuteiaje. 

Controale de securitate sunt efectuate intr-un hotel invecinat, Cancunmesse, apoi si la ”Palatul Luna”, unde au loc negocierile. Procesul dureaza ore in sir din cauza celor patru controale de securitate zilnice.

”Adaugati la toate acestea conexiunea proasta la Internet, blocajele din trafic, aerul clocotitor de afara si aerul conditionat care congeleaza interiorul salilor si aveti toate elementele unui unui dezastru logistic, cu delegati deznadajduiti si jurnalisti ce dau navala pe urmele lor”, mai relateaza corespondentii ”The Guardian”. 

Guvernul britanic, intre jacuzzi si corporatii

Jurnalistii corespondenti de la Cancun rezuma atmosfera de la summit caracterizandu-l drept un eveniment vaduvit de prezente carismatice, dar cu adaos de prezenta militara si ”damf” al marilor business-uri. 

Afirmatia din urma face referire in special la delegatia Marii Britanii. Potrivit ”The Guardian”, guvernul de la Londra a invitat la Cancun un numar inca nespecificat de oameni de afaceri, promitandu-le acces la secretarul de stat britanic pentru Energie si Schimbari climatice, Chris Huhne, precum si la alte personalitati inalte din guvern. Participarea oamenilor de afaceri este subventionata integral de catre guvernul britanic, care plateste inclusiv cazarea. 

Reprezentantii ONG-urilor britanice World Development Movement si Carbon Trade Watch s-au declarat revoltati. ”Faptul ca guvernul nostru sponsorizeaza acest lucru, in mod flagrant afecteaza credibilitatea noastra in negocierile internationale si demonstreaza ca guvernul are interese corporatiste”, considera Kate Blagojevic, purtator de cuvant al World Development Movement.

Potrivit zvonurilor, Palatul Luna este deja supranumit ”Palatul Huhne”, in onoarea secretarului de stat britanic. Potrivit unui tabloid britanic, ministrul liberal democrat si ceilalti 45 de delegati britanici vor avea acces la jacuzzi si la un bufet ”all-you-can-eat” (mananci cat poti, n.r.). 

De altfel, biroul delegatiei din Marea Britanie este situat in apropiere de Playa Beach in ”Cladirea Tequila”. ”Oare incearca sa ne spuna ceva?”, se intreaba ironic jurnalistii de la ”The Telegraph”. 

Ipocrizia din spatele hotelurilor de la Cancun

In limba pre-hispanica, Cancun inseamna ”cuib de serpi”. Un nume potrivit, probabil, pentru un loc ce gazduieste discutiile controversate privind schimbarile climatice, comenteaza ”The Telegraph”.

Suprarealismul participarii la o conferinta privind schimbarile climatice la Cancun nu poate fi trecut cu vederea. Aceasta pentru ca, in urma cu doar 40 de ani, in locul complexului hotelier era doar o fasie de pamant aparata de mangrove. In anii 1970, guvernul mexican a decis sa creeze o ”super statiune” cu bani din partea industriei petroliere. 

Astfel, nisipurile albe si padurile virgine din regiune au fost transformate in autostrazi, cladiri de beton si plaje greblate. Povestea de succes a locului este completata de forta de munca si bauturile ieftine. 

Cancun este acum cunoscut ca destinatie favorita a adolescentilor americani pentru vacanta de primavara. Statiunea pune la dispozitie 27.000 de camere de hotel, magazine de bauturi alcoolice, plaje albe si… cam atat. Pentru amenajarea ei a fost distrus insa un mediu curat, iar, in prezent, complexul turistic pompeaza in atmosfera milioane de tone de carbon.

Ecologistii mexicani intentioneaza sa scoata in evidenta ipocrizia situatiei, pentru a sublinia problemele legate de reglementarea poluarii si distrugerea padurilor din Mexic. 
 

Cititi si: Haos organizatoric la summitul climatic de la Copenhaga

Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri