Text de Livia Cimpoeru, corespondenta de la Copenhaga
Foto: Mihai Stoica / Green Report
Cea mai importanta saptamana a summit-ului de la Copenhaga a debutat ieri cu un cosmar logistic la intrarea in complexul Bella Center, pe fondul unor erori grave de organizare a reprezentantilor ONU. Acestia au scapat de sub control numarul acreditarilor acordate, iar ieri au decis sa refuze fara avertisment accesul pentru sutele de noi delegati si jurnalisti abia sositi la Copenhaga.
Cum sa stai noua ore la coada degeaba
Inca dinainte de ivirea zorilor, peste o mie de reprezentanti guvernamentali, ONG-isti si jurnalisti au format o coada imensa in fata complexului Bella Center, pentru a obtine legitimatie de intrare pe baza acreditarii obtinute in prealabil din partea secretariatului ONU.
Intinsa pe aproape pe 500 de metri, coada a inaintat cu viteza melcului timp de circa doua ore, dupa care accesul a fost suspendat complet. Doar cativa norocosi au reusit sa intre in primele ore ale diminetii, restul ramanand afara, in frig si inghesuiala, timp de peste noua ore, fara ca oficialii ONU sa se sinchiseasca sa dea explicatii. Initial, delegatilor li s-a transmis prin intermediul fortelor de ordine ca sistemul informatic de acordare a legitimatiilor de acces a intrat in colaps, insa informatia a fost infirmata ulterior.
In invalmaseala generala de dimineata au fost prinsi inclusiv delegati cu legitimatii de intrare, intre care reprezentanti guvernamentali si VIP-uri precum Sir Nicholas Stern, autorul celebrului raport privind costul urias al inactiunii importiva schimbarilor climatice.
”Rusine, ONU!”
”Cei de la ONU nu sunt cei mai straluciti organizatori, dar de data asta au intrecut orice masura”, se plangea, tremurand din toate incheieturile, reprezentanta unei asociatii de companii din Boston, Kathrin Winkler, Ea a indurat aproape noua ore de stat in picioare, la minus 3-4 grade Celsius, pentru a nu obtine pana la urma niciun rezultat.
”Sunt oameni veniti aici din multe tari calde, care nu pot rezista fizic atatea ore pe gerul asta”, acuza reprezentanta unui ONG din India, infasurata pana sub ochi in saluri. Una din colegele sale a decis sa lase la o parte jena si si-a infasurat in ziare picioarele degerate. Spre finalul zilei de cosmar din fata complexului Bella Center, o femeie pur si simplu a lesinat din cauza oboselii si frigului.
Prietenii ad-hoc
Inghesuiti ca pinguinii, ca sa poata faca fata gerului, delegatii si-au mai indulcit amarul cu cafelele fierbinti primite gratuit de la voluntarii Greenpeace.
Mai multi membri ai unei asociatii pentru apararea drepturilor animalelor, imbracati in pui, vaci sau catei, au impartit sandvisuri cu mancare vegetariana organica, arborand pe pancarte mesajele necuvantatoarelor, intre care si emotionantul: ”Iubeste-ma, dar, te rog, nu ma manca”.
Data fiind apropierea fizica – in unele cazuri aproape intima – intre delegatii de toate nationalitatile s-au legat prietenii si discutii aprinse legate de activitatile lor. Zumzaiala generala era intrerupta doar de rarele aparitii ale reprezentantilor organizatorilor, intampinati cu indelungi fluieraturi de protest si cu sloganul ”Rusine ONU”. Situatia a degenerat usor in jurul orei 17.30, cand reprezentantii ONU au cerut delegatilor sa plece, iar fortele de ordine au inceput sa-i impinga.
De 3 X Bella Center
Presat de ziaristi sa ofere o explicatie, un oficial al ONU a recunoscut intr-o scurta conferinta de presa tinuta in Bella Center ca peste 45.000 de participanti au primit acreditare in conditiile in care complexul de conferinte are capacitatea de numai 15.000 de oameni. El nu a putut insa sa explice si care a fost motivul acestei erori de algebra.
Ca sa puna ordine in haosul organizatoric, oficialii ONU au anuntat ca de astazi vor aplica masuri drastice de reducere a numarului de delegati, in special cei din partea ONG-urilor. Din 22.000, cati erau inregistrati pana acum, numarul lor se va reduce astazi la numai 7000.
Tot ieri, organizatorii au anuntat ca vineri, ultima si cea mai importanta zi a summitului, la care vor veni toti marii lideri ai lumii, ONG-urile vor avea maximum de 90 de reprezentanti la conferinta.
Anuntul a provocat vii proteste din partea acestora. ”E incredibil de frustrant. Ne dau afara, iar asta e suparator pentru noi. Dar probabil ca toata aceasta birocratie ne va determina sa ne concentram asupra miscarii care se petrece in afara zidurilor Bella Center”, spunea ieri Jeremy Osbourn, responsabil cu logistica al ONG-ului 350.org. El si alti militanti se tem ca excluderea ONG-urilor de la lucrari va afecta transparenta si seriozitatea angajamentelor din cadrul negocierilor climatice.
Copenhaga, sub asediu
Delegatii, jurnalistii si militantii care isi fac aparitia in numar din ce in ce mai mare in capitala daneza ca sa asiste la finalul summit-ului incep sa dea multe dureri de cap autoritatilor din Copenhaga, care au mobilizat deja mai bine de jumatate din efectivele de politie.
Strazi in mod normal foarte linistite au ajuns sa fie blocate de politie din cauza protestelor care se incheaga spontan. Hotelurile sunt pline ochi, majoritatea locurilor de cazare fiind rezervate cu luni in urma.
O mare parte din participanti locuiesc in orasul vecin, Malmo, sau chiar in statul vecin, Suedia, de unde au de parcurs 60 de minute cu trenul. Mai pution pretentiosi, activistii ecologisti sunt cazati in sali de sport, in casele danezilor sau in depozite inchiriate de ONG-uri. Unul dintre cele mai insolite locuri de cazare este o nava de croaziera cu capacitatea de 1.400 de pasageri, care a fost inchiriata de un ONG norvegian pentru a gazdui sute de activisti.