Text de Ecaterina Procopov
Pentru a evita o inchidere in masa a gradinilor zoologice din tara, Guvernul Romaniei va finanta modernizarea a 14 dintre ele cu suma de 130 milioane de lei, potrivit ministrului mediului Attila Korodi. Pe de alta parte, guvernul pregateste masuri pentru inchiderea acelor gradini zoo care nu mai pot face fata noilor cerinte de asigurare a bunastarii animalelor.
"Sa nu va imaginati ca asta se poate face de pe-o zi pe alta, in primul rand pentru ca dincolo de oprirea propriu-zisa a activitatii, raman efective importante de specii si exemplare carora suntem obligati sa le asiguram continuitate, respectiv un nou camin", a mentionat Korodi.
Pe teritoriul tarii noastre se afla 32 de gradini zoologice propriu-zise. Multe dintre acestea nu mai indeplinesc condi tiile minime de management. "Din pacate, aceste locuri de tinere a animalelor in scopuri educative si recreative sunt departe de ceea ce inseamna un management cinegetic modern si european si mai aproape de ceea ce inseamna lagare pentru animale, in adevaratul sens al cuvantului", a spus ministrul mediului.
Doua gradini zoologice din Neamt si Bacau au solicitat aviz de inchidere, trei gradini zoo din Neamt, Hunedoara si Valcea au autorizatiile de mediu suspendate, iar alte sapte nu au obti nut viza anuala de functionare (Suceava, Galati, Vrancea, Arges, Caras-Severin, Dolj si Brasov).
Dintre masurile pe care le va lua guvernul pentru protejarea gradinilor zoologice, cea mai importanta se refera la interzice rea, in viitorul apropiat, a inmultirii speciilor, potrivit ministrului mediului si dezvoltarii durabile. Celelalte masuri vor fi: pastrarea unui numar suficient de angajati pana la edistribuirea animalelor din colectie catre alte unitati permanente dotate corespunzator, asigurarea in acest timp a unor conditii de bu nastare pentru animale si interzicerea accesului publicului.
"Personal, nu ma incanta deloc ideea de a avea multe gradini zoo pe teritoriul tarii, atata vreme cat o simpla vizita in majoritatea acestora imi arata animale bolnave, lipsite de ajutor si tinute in spatii stramte, fara nicio legatura cu ceea ce inseamna habitatul natural", a mai spus Korodi.
"Ca sa existe o idee despre numarul de exemplare carora trebuie sa le facem fata in prezent, trebuie sa se stie ca gradinile zoo din Romania gazduiesc circa 500 de mamifere, aproximativ 5.200 de pasari, 450 de reptile si aproape 5.300 de pesti", a adaugat acesta.
In ceea ce priveste problemele cu care se confrunta Gradina Zoo din Capitala, ministrul mediului a precizat ca "acest amplasament trebuie mentinut in conditiile actuale si trebuie sa ne asiguram ca ea nu va fi impartit pe tot felul de retrocedari". Ministrul a discutat cu directorul Gradinii Zoologice Baneasa, in scopul de a analiza pasii urmatori, necesari pentru ca aceasta sa primeasca autorizatia de me diu pentru urmatorii 5 ani.
Sanctuarul Ursilor de la Zarnesti, pe care ministrul Korodi l-a vizitat recent, este un exemplu de protejare a animalelor, fiind singura rezervatie din Romania in care ursii bruni beneficiaza de spatiu, hrana, ingrijire medicala si supraveghere continua. 60% din populatia de ursi bruni existenta in Uniunea Europeana se afla in Romania, in timp ce celelalte state se preocupa de spori rea si conservarea acestei specii pe cale de disparitie.