Zonele umede ale lumii dispar de trei ori mai repede decât pădurile, conform unui nou studiu care atrage atenția asupra importanței acestor regiuni.
Conform raportului The Global Wetland Outlook, realizat de Convenția Ramsar (“Convenţia asupra Zonelor Umede de Importanţă Internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice”), mai mult de o treime din zonele umede ale Pământului au dispărut în decursul a 45 de ani. Ritmul disparițiilor a sporit semnificativ după 2000, iar toate regiunile lumii au fost afectate în mod asemănător.
Emisiile de metan generate de permafrost și zone umede ar putea reduce cu 5 ani bugetul de carbon al lumii
Cercetătorii au identificat mai multe motive pentru care zonele umede ale lumii dispar la o rată alarmantă, cum ar fi schimbările climatice, urbanizarea, creșterea populației lumii și modele variabile de consum, care au avut un impact asupra modului în care terenurile sunt folosite.
Există mai multe feluri de zone umede, cum ar fi mlaștini, lacuri, râuri și turbării. De asemenea, lagunele, estuarele, recifele de corali si pădurile de mangrove sunt considerate zone umede. Acestea ocupă în total peste 12.1 milioane de kilometri pătrați și joacă un rol vital pentru oameni, oferind aproape toată apa de băut a lumii.
Zonele umede au un rol important în stocarea carbonului și echilibrarea încălzirii globale și sunt habitate naturale pentru 40% dintre speciile vii de pe Pământ. Autorii raportului avertizează că pierderea zonelor umede va avea efecte negative și măsurabile asupra disponibilității și a calității apei, a securității alimentare, a biodiversității și a captării carbonului.
„Raportul este un apel de trezire – nu numai legat de rata mare de pierdere a zonelor umede ale lumii, dar și legat de serviciile vitale pe care le oferă. Fără ele, agenda globală în domeniul dezvoltării durabile nu va fi îndeplinită. Avem nevoie de măsuri urgente colective pentru a inversa tendințele de pierdere și degradare a zonelor umede și pentru a asigura în același timp și viitorul lor, și supraviețuirea noastră.”, a declarat Martha Rojas Urrego, secretar general al Convenției Ramsar.
Autorii studiului recomandă includerea zonelor umede în politicile de dezvoltare și în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Uniunii Europene. Ei atrag atenția asupra necesității unor alte instrumente legale, precum și stimulente financiare și încurajarea producției sustenabile.