Greenpeace: Zona care emite cel mai mult dioxid de azot de pe pământ se află în Africa de Sud

Greenpeace a dezvăluit că locul unde dioxidul de azot este la cele mai mari cote, de pe șase continente (mai puțin Antarctica), este Mpumalanga, din Africa de Sud. Acolo se află 12 termocentrale pe cărbune.

Greenpeace: Zona care emite cel mai mult dioxid de azot de pe pământ se află în Africa de Sud

Deși o zonă verde, cu Parcul Național Kruger și Canionul Blyde, provincia Mpumalanga a devansat alte zone din China, India sau Statele Unite în ceea ce privește cantitatea de dioxid de azot din aer. Motivul îl reprezintă cele 12 termocentrale pe cărbune ale companiei Eskom.

Dioxidul de carbon este un poluant toxic care este emis în aer atunci când combustibili fosili precum cărbune, petrol sau gaze naturale sunt arse la temperaturi mari, pentru a obține electricitate. Gazul creează smog, ploi acide și joacă un rol important în formarea particulelor fine, care au un impact negativ asupra sănătății.

Cercetătorii Greenpeace au aflat că poluarea cu dioxid de azot din Mpumalanga ajunge în orașele din apropiere, precum Johannesburg și Pretoria.

„Pentru că suntem așa aproape de centrală, când bate vântul, aduce praful în zona asta. Apoi cenușa aceea neagră ne intră în plămâni și doctorii spun că avem TBC. Asta e ce ne îmbolnăvește”, a spus o localnică pentru Greenpeace Africa.

„De obicei după-amiaza, între 16 și 20, simțim cel mai tare. Și simți praful direct în piept. Oamenii care trăiesc în apropiere au dificultăți în a dormi noaptea”, a mai spus un localnic.

Analiza realizată de Greenpeace se bazează pe datele culese între iunie și august de satelitul Sentinel5 al Agenției Spațiale Europene, care măsoară poluarea aerului din atmosferă. Cercetarea a descoperit că China are cele mai multe locuri individuale cu niveluri ridicate de dioxid de carbon, urmată de Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, India, Statele Unite și Republica Democratică Congo.

Greenpeace: Zona care emite cel mai mult dioxid de azot de pe pământ se află în Africa de Sud

Potrivit organizației, efectele reglementărilor privind emisiile se văd în unele locuri. Deși în Statele Unite sunt multe termocentrale pe cărbune, concentrația de dioxid de azot este mult mai mare în India, Africa de Sud, Australia și Indonezia.

„În aceste țări, a existat o nerespectare a standardelor semnificative de poluare sau de punere în aplicare a acestora”, transmite Greenpeace.

În această analiză, orașe precum Santiago de Chile, Londra, Paris, Dubai și Teheran au ieșit în evidență din cauza emisiilor produse de mijloacele de transport.

„Poluarea aerului este o criză mondială a sănătății, cu peste 95% din populația lumii respirând aer nesigur pentru sănătate. Africa de Sud joacă un rol important în această problemă, din cauza concentrației mari de termocentrale pe bază de cărbune și a standardelor scăzute legate de poluarea aerului. Guvernul trebuie să vină urgent cu un plan de acțiune ca să protejeze milioanele de oameni, în locul termocentralelor”, a declarat Melita Steele, de la Greenpeace Africa.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri