Zona de exploatare a balastului, reabilitata ecologic de Lafarge

O zona de exploatare intensiva a balastului din judetul Dambovita, de unde in anii 80 au fost extrase agregatele pentru Casa Poporului, va intra intr-un program de reconstructie ecologica derulat de compania Lafarge Agregate Betoane si de ONG-ul WWF Dunare Carpati Romania.

Reprezentantii celor doua organizatii au lansat astazi lucrarile de reconstructie ecologica ale proiectului intitulat ”Zona Matasaru – o noua viata pe malul raului Arges”, care presupune o reconstructie ecologica a zonelor afectate de extractia agregatelor minerale.”. Aria proiectului, inclusa in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, este aproximativ 100 de ha. Ea reprezinta o treime dintr-o zona de exploatare a balastului veche de peste 50 de ani, inchiriata in prezent de Lafarge.

Lucrarile vor include plantarea de copaci in vederea crearii unei perdele forestiere, conectarea a doua lacuri si igienizarea zonei – actiuni prin care numeroase specii si habitate vor beneficia de masuri de protectie.

”Proiectul va contribui la cresterea biodiversitatii intr-o arie naturala protejata ce a fost puternic afectata de activitatile extractive in ultimele decenii. Dorim sa promovam conceptul de reabilitare ecologica de la Matasaru si speram ca acest exemplu sa fie preluat si de alte companii”, a declarat Luminita Tanasie, directorul WWF Dunare-Carpati.

Insula cuibaritului

Activitatea industriala de la Matasaru a fost incheiata de Lafarge in 2006, an in care compania a realizat un parteneriat cu WWF. Proiectul are o valoare de aproximativ de 80.000 de euro si va fi implementat pe perioada a doi ani. In cadrul proiectului vor fi plantati 15.000 de puieti de plop alb, anin si arbusti locali, precum catina alba, macesul si paducelul.

Peisajul zonei se va imbogati cu o insula de 1500 de metri patrati, suprafata fiind destinata pentru cuibaritul speciilor de pasari din zona (egreta, lebada si starcul cenusiu). In plus, se vor crea doua hectare de luciu de apa prin decolmatarea si conectarea a doua lacuri deja existente, iar pe 20% din suprafata proiectului vor fi intreprinse actiuni de control al speciilor invazive de plante si pesti.

”Prima oara cand am venit in Romania, in urma cu 5 ani, am vazut acest sit exceptional, cu un potential mare de dezvoltare durabila. Noi extragem agregate, dar ne gandim inca de la inceput la impactul activitatii noastre. Activitatea Lafarge nu este un pericol, ci o oportunitate pentru mediu, comunitate si angajati”, a declarat Bruno Roux, director regional Europa Centrala Lafarge.

Proiectului se deruleaza pe unul din malurile raului Arges, pe teritoriul comunelor Matasaru, Costesti din Vale si Mogosani. Intre anii 1980 si 1988, zona a fost folosita intens pentru extragerea agregatelor minerale de catre societatea Agremin, materialul fiind folosit in mare parte la constructia Casei Poporului.

Potrivit unor estimari, din zona se extrageau anual circa 3-4 milioane de tone de balast.

Lafarge va demara programe de constientizare in scolile din cele trei comune, va publica un buletin informativ al proiectului Matasaru si va sustine autoritatile locale in vederea implementarii unui program de management al deseurilor.

Lafarge detine 25 de situri de cariere si balastiere, doar 15 din acestea fiind active in prezent.

Corespondenta de Raluca Petrescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri