Zoltan Nagy, ANRE: Schema de sprijin pentru regenerabile se va reduce treptat

Schema de promovare a energiei din surse regenerabile în România se va reduce treptat pe viitor deoarece aceste tehnologii se impun pe piața de energie și fără acest ajutor, așa cum s-a întâmplat în toate țările europene, a declarat, marți, Zoltan Nagy, membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent în cadrul  Renexpo South-East Europe.

certificate verzi

Scădere (sectorului de regenerabile – n.r.) se poate datora în primul rând modificărilor pe care schema de sprijin le-a suferit, dar trebuie să fim conștienți că sistemul de sprijin, mai în toate țările europene a avut aceeași evoluție, a dat un imbold pentru această industrie, după care schema a fost redusă treptat pentru că s-a ajuns la un punct în care aceste tehnologii s-au impus pe piață și fără acest sprijin. Sunt absolut convins că acesta este și viitorul în România”, a explicat Nagy.

Guvernul sprijină în prezent producția de energie din surse regenerabile prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare producător primește gratuit de la compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului național de transport al electricității, un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

România deține unități de producție a energiei regenerabile cu o capacitate instalată de peste 5.100 MW. Cea mai mare parte a capacităților de producție a energiei regenerabile este reprezentată de unități eoliene (3.176 MW) și fotovoltaice (1.300 MW).

Citește și:

Promisiuni deșarte: subvențiile pentru combustibili fosili, de 4 ori mai mari decât cele pentru regenerabile

Jumătate din energia produsă anul trecut a fost obținută din resurse regenerabile

Companiile energofage scutite de plata a 750 de milioane de euro pentru certificatele verzi

Atractivitatea investițiilor în regenerabile, afectată de schimbările politicilor din domeniu

spot_img

Ultimele știri