ZIUA: Scump la punga

Taxa pe punga de plastic are toate sansele sa devina operabila de la 1 ianuarie 2009, data de la care consumatorii vor trebui sa plateasca 0,2 lei pentru fiecare sacosa de plastic. Ecotaxa se achita oricum de catre cumparator, chiar daca pungile de plastic sunt gratuite la magazin. Taxa pusa pe pungile de plastic vrea sa impuna utilizarea responsabila a acestora.

Romania fiind plina de pungi de plastic lasate la voia intamplarii. Partea nescrisa a actului normativ este extrem de benefica pentru stat – veniturile preconizate a fi incasate din aceasta ecotaxa sunt de aproape 280 milioane de euro, daca se mentine piata de anul trecut.

Ecotaxa a fost promovata inca din august (n.r. – OG 25/2008 privind Fondul pentru mediu), normele de aplicare fiind acum in dezbatere publica. Cum valoarea ecotaxei era batuta in cuie, marea problema ramasa de rezolvat era agentul economic care trebuie sa colecteze taxa – magazinele care le comer­cializeaza sau producatorii de pungi.

Potrivit proiectului de norme de aplicare, "obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici persoane juridice romane care introduc pentru prima data pe piata nationala pungi", adica producatorii, importatorii sau distribuitorii. Nu se taxeaza pungile confectio­nate din hartie si materiale textile sau care fac dovada ca sunt biodegradabile, respectand normele nationale si comunitare in domeniu. Oricum, cumparatorii si consumatorii finali trebuie sa fie informati asupra caracterului biodegradabil al pungii.

Creditarea statului

Potrivit autoritatilor, noua taxa a fost introdusa pentru a reduce poluarea cu pungi de plastic, foarte greu degradabile in mediu, sumele colectate devenind extrem de atractive pentru stat. Banii astfel stransi merg la Fondul pentru mediu, pentru sustinerea anumitor proiecte, precum Programul Rabla; in acest fel, bugetul de stat fiind degrevat de alocarea de fonduri pentru astfel de proiecte. Producatorii de pungi de plastic si-au aratat de la inceput nemultumirea cu privire la faptul ca ei trebuie sa achite contra­valoarea ecotaxei, dupa care vor primi banii colectati de la cumparatori. In acest fel, ei vor credita bugetul pana la primirea banilor din ecotaxa, fapt ce impune alte costuri pentru producatorii de pungi.

In Romania se produc anual aproximativ 5 miliarde de pungi. Daca la toate acestea se aplica ecotaxa de 0,2 lei/bucata, rezulta un venit incasat de Fondul pentru Mediu de un miliard de lei (n.r. – aproape 280 milioane de euro, in functie de cursul mediu de schimb pentru 2009 anuntat de Comisia Natinala de Prognoza, de 3,6 lei/euro), mai mult decat s-a strans, in 2007, din taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor. Este de vazut daca romanii vor mentine acelasi apetit pentru sacosele de plastic si dupa introducerea ecotaxei.

Taxa pentru plastic

Ordonanta 25/2008 de modifi­care si completare a OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu a introdus ecotaxa, "in valoare de 0,2 lei/bucata pentru pungile de tip sacosa – banana, cu maner aplicat sau maieu -, din materiale care nu sunt biode­gradabile, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, incasata de la operatorii economici care introduc pe piata nationala astfel de ambalaje de desfacere".

"Ecotaxa se evidentiaza distinct pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia se afiseaza la loc vizibil in vederea informarii consumatorilor finali", precizeaza actul normativ. Sumele ce repre­zinta ecotaxa sunt platite in avans de catre agentii economici, dupa care sunt colectate de la consu­matori; neplata lor la termen se penalizeaza potrivit Codului de procedura fiscala.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri