Primaria Capitalei a reluat ieri demolarea constructiilor ilegale din Parcul Herastrau, actiune demarata dar si abandonata in 2006, in timpul mandatului lui Adriean Videanu. Operatiunea a inceput cu desfiintarea a doua terase, a unui magazin de amenajari interioare si a unui teren de fotbal, amplasate pe malul lacului, in zona Ambasadei Chinei. Printre cei care au terase in parcul Herestrau se numara protejati ai lui Emil Boc, Elena Udrea si Radu Vasile.
Videanu anunta, in urma cu doi ani, ca a identificat cel putin 17 terase si spatii comerciale care nu indeplinesc conditiile legale de functionare. Dupa demolarea extrem de mediatizata a carciumii sefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, campania de curatenie din Herastrau a intrat insa intr-un con de umbra. Acest lucru s-a intamplat in urma unei intalniri a primarului Videanu cu patronii din Herastrau, pentru o "rezolvare amiabila" a situatiei. Ulterior, o serie de terase au fost extinse pe spatiul verde.
Prima faza, 1900 de metri patrati
O echipa de inspectori ai Primariei Capitalei si angajati ai Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) au inceput, ieri dimineata, desfiintarea mai multor constructii ilegale de pe o suprafata de 1.900 metri patrati din Parcul Herastrau. Constructiile apartin societatii Orhideea Com Tur SRL, al carei administrator este Florea Pelmus. Autoritatile municipale au precizat ca societatea a primit o prima notificare in 2006, prin care i se cerea desfiintarea constructiilor si refacerea spatiului verde. Desi dupa notificare, societatea a fost amendata, aceasta nu a demolat constructiile. "Suprafata care avea drept destinatie contractuala spatiu verde este acum betonata si dalata, pe ea se afla alei, platforme, teren de fotbal betonat, cu gazon artificial", se mai arata in comunicatul primariei.
Proteste
Actiunea primariei a starnit protestele asociatilor si ale juristilor societatii care au facut afirmatii din care nu rezulta decat faptul ca angajatii primariei generale au tolerat, vreme indelungata, ilegalitatile din Herastrau. "Chiar daca acel contract a expirat in 2006 sau in 2004, cum pretinde primaria, acesta a fost reinnoit, prin tacita relocatiune, in momentul in care chiriasul, societatea Orhideea, a platit chiria. Proprietarul are toate avizele de functionare de la Primaria Sectorului 1", spune unul dintre juristii firmei, prezent la fata locului. "Toata lumea a cumparat in jur, numai noi nu. Mi-am depus si eu dosarul sa cumpar locul, la primarie, dar mi-am dat seama ca nu este tocmai legal si nu am insistat", spune si Geta Pelmus, unul dintre patronii firmei.
Sotiile legii
Intrebati cum ar fi posibil ca un patron sa cumpere teren pe domeniul public, incadrat la categoria "spatiu verde", si mai ales intr-un parc declarat monument istoric, asa cum este Herastraul, angajatii Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement incep sa se balbaie. "Nu pot sa aiba terenul in proprietate, pentru ca tot ce este acolo este domeniu public. Multi si-au cumparat in baza legii 550 din 2002 si au cumparat nu terenul, ci ceea ce au construit, ca primaria nu a avut niciodata in patrimoniu terase, restaurante etc. E iarasi o sotie a legii ca sa zic asa. Dupa ce au vandut aceste constructii, primaria trebuia sa le concesioneze terenul, asa scrie legea – pe o perioada de 49 de ani, dar concesionarea nu a mai avut loc", ne-au declarat surse din ALPAB, care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Potrivit acelorasi surse, demolarile vor continua si cu alte amplasamente ilegale din parc, lista acestora fiind, deocamdata, secreta. "Nu am primit, pana in momentul de fata, alte hotarari de demolare de la Directia Inspectie din cadrul primariei", au precizat sursele. "Nu va putem da informatii suplimentare despre lista cu constructiile care urmeaza sa fie desfiintate", a afirmat si Cristina Apostolache, reprezentant al biroului de presa al Primariei Capitalei.
40 de localuri in ilegalitate
Lista localurilor construite ilegal in Herastrau a fost stabilita inca de pe vremea fostului primar general, Adriean Videanu.
"Exista o dispozitie a primarului general din 2006, care prevede desfiintarea a circa 40 de amplasamente ilegale din parc, insa aceasta nu a fost aplicata in timpul mandatului lui Videanu din motive necunoscute noua, celor de la Primaria Sectorului 1. Aceasta dispozitie exista si este fundamentata, insa, din cate se pare, este dusa la indeplinire in alt mandat. Nu pot preciza care dintre terase trebuie sa fie desfiintate. Pe zona noastra de competenta am actionat, ma refer la acea asociere dintre Primaria Capitalei si unii investitori privati, este vorba despre terasa "La Gondola", de terasa construita ilegal pe un ponton al lacului Herastrau de catre Mitica Dragomir", ne-a declarat Alexandru Ichim, purtator de cuvant al Primariei Sectorului 1. Ichim ne-a explicat ca "solutia amiabila" pe care a stabilit-o fostul primar general, Adriean Videanu, in urma intalnirii pe care a avut-o in 2006 cu cu patronii din Herastrau, prevedea ca acestia sa-si demoleze amplasamentele dupa terminarea sezonului cald, in toamna lui 2006, lucru care nu s-a intamplat.
"Fitzele" lui Emil Boc
Printre localurile care sunt in pericol de a fi daramate se numara si cateva care au apartinut sau au legatura cu oameni politici extrem de influenti.
Spre exemplu, localul "La Fitze" a fost foarte aproape de a fi demolat, insa, conform presei, presedintele PD-L, Emil Boc a intervenit pentru salvarea acestuia. Un alt restaurant aflat pe lista neagra este "Cuando" controlat de fiul fostului premier Radu Vasile, acum PD-L. De asemenea, de demolari este vizat si localul "La Fatoria" ce a apartinut Elenei Udrea si lui Dorin Cocos, care l-au vandut lui Gino Iorgulescu. Alte localuri care se gasesc pe malul lacului Herastrau sunt "Mon Cher", "Il Paradiso", "Casa di David", "Parco de Principe", "Figari Pizza", ,,Il Giardinetto", "Marie Celeste", "New York City" si "Zefir". Acestea au scapat de-a lungul anilor de demolare, desi nu functionau in conditii de deplina legalitate.
Afacerile au blocat fondurile PHARE
Interesant este ca terasele din Herastrau, si nu numai, au fost o piedica in accesarea fondurilor europene.
Adriean Videanu declara in urma cu doi ani ca pentru accesarea fondurilor PHARE pentru modernizarea parcurilor, in valoare de 13 milioane de euro, specialistii Comisiei Europene au impus, ca prima conditie, desfiintarea constructiilor de pe malurile lacurilor. "Pentru a accesa fondurile Phare trebuie sa respectam niste conditii. Tot ce este ilegal in Parcul Herastrau va fi demolat. Sunt unele terase care au obtinut in timp autorizatii ilegale, dar acum este tardiv. Incercam sa le impunem reguli de igiena care sa se ridice la standarde europene", spunea fostul primar general care promitea o campanie de demolare a constructiilor ilegale din parcuri. O mare parte dintre acestea se afla pe malul lacului, deoarece legislatia in vigoare nu permite realizarea unor constructii care sa respecte o limita de cel putin 15 metri pana la lac.
Domeniul Camatarilor
Gruparea fratilor Ion si Vasile Balint, cunoscuti ca Sile si Nutu Camataru, controla pana la momentul arestarii prostituatele care actionau in discoteca Herastrau.
Procurorii Parchetului General i-au acuzat de proxenetism si lipsire de libertate pe Sile Camataru aaturi de alte rude apropiate ale acestuia. Sile Camataru controla mai multe prostituate din respectiva discoteca, impunand taxe de protectie celorlalti proxeneti care aduceau fete in discoteca Herastrau.