La orice varsta, schimbarea obiceiurilor alimentare este o arma puternica impotriva ,,bolilor civilizatiei".
Alternativa eco/bio/organica (toate desemneaza de fapt acelasi lucru) este solutia inteligenta pentru a-ti pastra intacte, de-a lungul intregii vieti, sanatatea trupului, mintii si spiritului.
Intr-o lume sufocata de noxe, coplesiti de griji cotidiene ce altereaza perfid, si ele, calitatea vietii, ne lasam de buna voie prinsi in cercul vicios al unei existente ce pare a nu voi sa-si deconspire intelesul si continuam sa ne facem rau cu mana noastra. Grabiti si nepasatori, cumparam la intamplare, alegem dupa culoarea ambalajelor si nu dupa calitatea continutului, dupa pret si cantitatea pe care o primim la schimb, mancam fara alta placere decat cea a gustului pervertit in timp si ajungem sa ne plangem de foarte tineri de tot felul de boli despre care batranii nostri nici nu aveau habar. Ne multumim cu aromele sintetice care abia trezesc amintirea celor naturale, comentam pe tema artificialitatii care s-a instapanit pe piata alimetara, ne sperie costurile cosului zilnic, pe care continuam sa-l umplem cu dusmani deconspirati ai sanatatii noastre, dar intarziem sa facem schimbarile care ne-ar reda imunitatea la ceilalti agresori invizibili din mediul in care traim, deloc putini la numar.
Elementele esentiale care intretin viata – aerul si apa – si-au pierdut, odata cu progresul discutabil al omenirii, calitatile care le indreptateau la acest titlu: ceea ce respiram nu mai are demult compozitia optima, iar apa, recirculata intr-o natura infestata, prin oricate filtre ar fi trecuta, nu-si mai recapata puritatea de odinioara, cand era definita ca incolora, inodora si insipida.
Dar de toate acestea suntem cu totii, mai mult sau mai putin, constienti. Doar ca prea putini gasim resurse sa alegem si sa devenim exemple de stil de viata sanatos.
Cati dintre noi nu s-au mirat de longevitatea fructelor si legumelor ce par facute toate de aceeasi ,,mama"? Cati n-au constatat lipsa savorii? Cine n-a intampinat o rezistenta nefireasca incercand sa taie o rosie coapta fortat prin Anatolia? Cine n-a ramas cu mainile colorate rezistent in portocaliu dupa ce a desfacut o portocala al carei sezon trecuse cam de multisor? Cine n-a spalat un mar mare si lucios fara sa reuseasca sa indeparteze stratul uleios ,,protector"? Ce gospodina n-a privit revoltata cum ,,intra" la apa, ulei sau gratar carnea de pui? Si totusi, comerciantii de astfel de produse prospera, iar consumatorii ajung, mai devreme sau mai tarziu, la usa cabinetelor medicale. Fara sa poata invinovati, onest, pe altcineva. Dar tinta reprosurilor sterile este ,,sistemul", eternul vinovat abstract, sau surata lui divina, pomenita cu resemnare – soarta.
Nu e drept, pentru ca alternativa exista. Trebuie doar sa reconsiderati principiile de viata si sa va intoarceti umili, cu respect, la natura. Ca fiul risipitor acasa. Asa, nedreptatita de generatii, va va primi cu bratele deschise.
Vrei sa intri in comunitatea ECO?
Conform studiilor realizate in anul 1997 de catre GREPA, acesta este portretul consumatorului de produse bio: * clasa de varsta care prefera aceste produse este intre 30 si 45 de ani; * femeile sunt mai preocupate de ceea ce mananca, intrecandu-i pe barbati cu aproximativ 45%; * persoanele care achizitioneaza aceste produse au venituri peste medie, un nivel cultural ridicat, pretuiesc sanatatea si se informeaza constant asupra noutatilor in domeniu; * militeaza pentru protejarea mediului si atrag prin exemplul propriu noi adepti ai unui stil de viata natural si sanatos.